Οδήγηση δίκυκλου με δίπλωμα αυτοκινήτου: Τι ισχύει για τα ηλεκτρικά σκούτερ και πατίνια

Ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τα ηλεκτρικά δίκυκλα οχήματα και όσα αναπτύσσουν ταχύτητες μικρότερες των 25 χλμ./ώρα, δεν θα απαιτούν δίπλωμα οδήγησης για να χρησιμοποιηθούν.

  • -
  • -

Πλέον στην Ελλάδα θα μπορούμε να οδηγούμε μοτοσικλέτες μικρού κυβισμού χρησιμοποιώντας δίπλωμα αυτοκινήτου. Πρόκειται για μια απόφαση που έχει προκαλέσει ποικιλία αντιδράσεων, ωστόσο μιλάμε για κάτι που υιοθετείται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη. Η πλήρης ενεργοποίηση της διαδικασίας ισοδυναμίας των διπλωμάτων οδήγησης αυτοκινήτου (κατηγορία Β) με εκείνα της οδήγησης ελαφρού δικύκλου (κατηγορία Α1) αναμένεται σύντομα. Περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρονται εδώ.

Τι γίνεται όμως με τα ηλεκτρικά σκούτερ και τα πατίνια; Η ισοδυναμία των διπλωμάτων αυτοκινήτου (κατηγορίας Β) με αυτήν των δικύκλων (κατηγορία Α1) ισχύει κανονικά και για τα ηλεκτρικά σκούτερ αρκεί να εμπίπτουν στην κατηγορία Α1. Για τα μοτοποδήλατα που κινούνται με ταχύτητες έως 25 km/h (μέγιστη εκ κατασκευής ανώτατη ταχύτητα) δεν απαιτείται άδεια οδήγησης.

Ως προς τα υπόλοιπα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα (rollers), τροχοσανίδες (skate boards) και αυτοεξισορροπούμενα οχήματα, προβλέπεται ομαδοποίησή τους από το νομοθέτη, σε μία κατηγορία που ονομάζεται ΕΠΗΟ (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα) και δεν απαιτείται η απόκτηση διπλώματος οδήγησης. Οι κανόνες που διέπουν την κυκλοφορία τους σχετίζονται με την μέγιστη ταχύτητα που αυτά αναπτύσσουν, όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα μπορούν να κυκλοφορούν και χωρίζονται:

  • Τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 km/h), παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί.
  • Τα ΕΠΗΟ που αναπτύσσουν ταχύτητα από 6 έως 25 km/h, λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα.
  • Απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία όλων των ΕΠΗΟ σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα).
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...