Audi Tech Talk: Η εξέλιξη και η φιλοσοφία του συστήματος διεύθυνσης

Η Audi αναλύει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το λεπτό ζήτημα του συστήματος διεύθυνσης και τη φιλοσοφία της

  • -
  • -

H Audi μας επέτρεψε να αποκτήσουμε μία μεγαλύτερη και πιο σφαιρική εικόνα για τη λεπτομέρεια, αλλά και το καινοτόμο πνεύμα που κρύβεται πίσω από το σύστημα διεύθυνσης των μοντέλων της. Η όλη διαδικασία, από το σχεδιασμό της διάταξης και την επιλογή των υλικών έως την κατασκευή των αρχικών πρωτοτύπων, τη διεξαγωγή των τεστ αντοχής και την κατασκευή του μοντέλου παραγωγής, μπορεί να διαρκέσει από τέσσερα έως πέντε χρόνια.

H νέα γενιά τιμονιού της Audi είναι αποτέλεσμα από μία ποικιλία σχεδίων και πακέτων χαρακτηριστικών, που πρέπει να ρυθμιστούν για να λειτουργούν αρμονικά. Στόχος δεν είναι να προσφέρει μόνο άνεση και να είναι ελαφρύ. Για τους ανθρώπους της Audi είναι σημαντικό να προσφέρει τέτοια αίσθηση που θα το χειρίζονται διαισθητικά ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν πλήρως στο δρόμο. Για κάθε μοντέλο οι λειτουργίες και τα στοιχεία είναι ξεχωριστά, όπως για παράδειγμα στο νέο Q4 e-tron το οποίο διαθέτει 16 διαφορετικά χαρακτηριστικά.



Στην αρχή, δημιουργεί μία επισκόπηση όλων των απαραίτητων λειτουργιών για το τιμόνι. Ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες, αποφασίζεται ο συνολικός σχεδιασμός, και εν συνεχεία ο χειρισμός των λειτουργιών. Για παράδειγμα αν πρόκειται για φυσικά κουμπιά ή μέσω αφής. Είναι χαρακτηριστικό πως το στάνταρ τιμόνι διαφέρει από τις προαιρετικές εκδόσεις όσον αφορά το κάλυμμα, το διακοσμητικό τελείωμα, τα χρώματα, τις εφαρμογές και τις τεχνικές λειτουργίες. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν 16 διαφορετικές εκδόσεις του τιμονιού μόνο για το Q4 e-tron.



Ένα νέο χαρακτηριστικό για το αμιγώς ηλεκτρικό SUV είναι το χείλος του τιμονιού, το οποίο διατίθεται προαιρετικά με επίπεδο πάνω και κάτω μέρος. Ο σχεδιασμός δεν είναι μόνο σπορ, αλλά ειδικά προσαρμοσμένος στο νέο σχήμα της οθόνης και διευκολύνει την είσοδο και έξοδο από το όχημα. Όπως εξηγούν οι άνθρωποι της Audi, πρέπει συνεχώς να εξισορροπούνται οι αντικρουόμενες απαιτήσεις σχεδιασμού και εργονομίας. Βλέπετε, το τιμόνι πρέπει να παραμένει εύκολο στο χειρισμό και να ικανοποιεί καθορισμένες εργονομικές απαιτήσεις. Να υπάρχει ένας συμβιβασμός ανάμεσα σε αίσθηση, εργονομία και ασφάλεια. Και πιο συγκεκριμένα: 

  • Το σχήμα και το κέντρο της στεφάνης πρέπει να είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερα και συμπαγή
  • Όσον αφορά τη διάμετρο του τιμονιού, τα 375 mm έχουν γίνει στάνταρ
  • Ο οβάλ σχεδιασμός της διατομής της στεφάνης αντιστοιχεί στο φυσικό περίγραμμα μιας κλειστής παλάμης. Η διάμετρος της διατομής είναι περίπου 30 - 36 χιλιοστά
  • Πρέπει να είναι δυνατή ο χειρισμός των εσωτερικών λειτουργιών με τον αντίχειρα χωρίς να παρεμβαίνει στην πραγματική διαδικασία ελέγχου της διεύθυνσης του οχήματος
  • Η εστίαση είναι σε σπορ σχεδιασμό. Οι ακτίνες είναι συγκριτικά λεπτές
  • Η αίσθηση των επιφανειών και οι διαστάσεις των κενών πρέπει να πληρούν τα υψηλά πρότυπα ποιότητας της Audi

Σε επίπεδο ασφάλεια, το μέρος του συστήματος συγκράτησης του οδηγού σε περίπτωση ατυχήματος, επιβάλλει το τιμόνι να συμμορφώνεται με περισσότερους από 35 νόμους και οδηγίες, μερικές από τις οποίες αλληλεπικαλύπτονται ανάλογα με τη χώρα. Αυτές περιλαμβάνουν προδιαγραφές που διέπουν την ασφάλεια των επιβατών και τη συμπεριφορά κατά τη σύγκρουση, την ευφλεκτότητα, καθώς και το σχεδιασμό, τα υλικά και τα συστήματα υποβοήθησης.

Στην Audi, όλα τα τιμόνια έχουν τον ίδιο σχεδιασμό παγκοσμίως. Η μόνη διαφορά από χώρα σε χώρα σχετίζεται με τον αερόσακο του οδηγού λόγω διαφορετικών απαιτήσεων σε περίπτωση σύγκρουσης.

Το τιμόνι των οχημάτων Audi διαθέτει στάνταρ αερόσακο οδηγού από το 1993 - ορόσημο στην παθητική ασφάλεια των οχημάτων. Η εισαγωγή ενός αερόσακου στο τιμόνι έθεσε μεγάλες προκλήσεις για τους σχεδιαστές και τους προγραμματιστές, επειδή ο απορροφητής κρούσης έπρεπε να παραμείνει όσο το δυνατόν μικρότερος αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, η εξέλιξη της τεχνολογίας επέτρεψε όλο και περισσότερη εξοικονόμηση χώρου.

Σε περίπτωση σύγκρουσης, το τιμόνι πρέπει να αντέχει σε τεράστιες καταπονήσεις χωρίς να προκαλείται θραύση της στεφάνης του τιμονιού ή άλλων περιφερειακών εξαρτημάτων του, συμπεριλαμβανομένης της κολόνας. Αυτό επιβεβαιώνεται στις δοκιμές αντοχής και πρόσκρουσης. Συγκεκριμένα, αυτές περιλαμβάνουν δοκιμές διείσδυσης στο γόνατο ή αυτό που είναι γνωστά ως body block tests, όπου τα ανδρείκελα δοκιμών έρχονατι σε επαφή με το σκελετό του τιμονιού με ταχύτητες έως 26 km / h σε διάφορες θέσεις. Αυτό καθιστά δυνατό τον εντοπισμό περιοχών με υψηλή πίεση και βελτιστοποίηση συγκεκριμένων δομών και πάχους τοιχώματος.




Όμως, η αίσθηση του τιμονιού παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην Audi. Όλα τα τιμόνια της γερμανικής εταιρείας με ανίχνευση χεριών ή θέρμανση τιμονιού έχουν δύο στρώσεις αφρώδους αντικραδασμικού για να επιτύχουν ένα εξαιρετικό επίπεδο ποιότητας επιφάνειας και μια αντιολισθητική αίσθηση. Αυτό το πρότυπο εφαρμόζεται και στη μικρότερη λεπτομέρεια, όπως και σε κάθε στοιχείο ελέγχου. Οι οδηγοί το αισθάνονται αυτό, για παράδειγμα, με εξαιρετικά ακριβείς λειτουργίες περιστροφής, συμπίεσης ή με το μοναδικό κλικ στα κουμπιά του τιμονιού. Ειδικό χαρακτηριστικό της Audi.

Κατά την επιλογή υλικών, η Audi επικεντρώνεται σε τρία κριτήρια: υψηλή ποιότητα, ανθεκτικότητα και μακρά διάρκεια. Όλα τα δέρματα που χρησιμοποιούνται από την εταιρεία είναι υποπροϊόν της παραγωγής τροφίμων, μαυρισμένα σε διαδικασία χωρίς χρώμιο, αναπνέοντα και πλήρως βαμμένα. Οι εργαστηριακές δοκιμές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ιδιότητες αντοχής στην τριβή, ελαφρότητα, συμπεριφορά συρρίκνωσης, αντοχή σε κάμψη, αντοχή σε εφελκυσμό, εκπομπές στο εσωτερικό και καύση. Επιπλέον θα χρησιμοποιηθεί το υλικό μικροϊνών Dinamica ως κάλυμμα τιμονιού στο μέλλον. Το Dinamica μοιάζει και προσφέρει αντίστοιχη με αυτή ενός σουέτ, αλλά είναι κατασκευασμένο σε μεγάλο βαθμό από ανακυκλωμένο πολυεστέρα, όπως αυτό που προέρχεται από υφάσματα και φιάλες PET.

Τα πρώιμα πρωτότυπα πλήρους κλίμακας αντιπροσωπεύουν ένα αρχικό ορόσημο στη διαδικασία ανάπτυξης. Αυτά είναι τρισδιάστατα εκτυπωμένα εξαρτήματα όπου το δέρμα εφαρμόζεται χειρωνακτικά στη στεφάνη, ασφαλίζεται με κόλλα και, στη συνέχεια, ράβεται όπως στα μοντέλα παραγωγής. Ακολουθούν περαιτέρω εξέλιξη και διαδικασία εγκρίσεων, με βάση αυτά τα αρχικά δείγματα. Οι οδηγοί δοκιμών περιλαμβάνουν άτομα που οδηγούν τόσο σπάνια όσο και συχνά, γυναίκες και άνδρες, νεότερους και μεγαλύτερους οδηγούς, ψηλούς και μικρούς οδηγούς, και άτομα που οδηγούν τόσο επιθετικά όσο και πιο συντηρητικά.
Παρά τις διαφορές τους, όλοι είναι πιστοποιημένοι εμπειρογνώμονες της Audi που ελέγχουν και αξιολογούν το όχημα από κάθε άποψη που σχετίζεται με τον πελάτη. Παρέχουν πολύτιμη συμβολή κατά την ανάπτυξη για να διασφαλίσουν ότι το τιμόνι προσφέρει μέγιστη λειτουργικότητα και εργονομία. Πώς αισθάνεται το τιμόνι κατά την οδήγηση; Είναι η στεφάνη πολύ παχιά ή πολύ λεπτή; Έχει άκρα που ερεθίζουν την αφή; Πώς αξιολογείται η συνολική εργονομία του τιμονιού; Είναι διαισθητικό στη λειτουργία; Λειτουργεί η πρακτική ανίχνευση χωρίς προβλήματα;
Όλα αυτά δοκιμάζονται σε διαφορετικές καταστάσεις κυκλοφορίας και περιβάλλοντα - σε αστικές περιοχές, σε αγροτικούς δρόμους και σε αυτοκινητόδρομους. Σε αυτήν τη διαδικασία, περίπου 600 οχήματα προπαραγωγής περνούν περίπου έξι μήνες στο δρόμο - συνολικά σε 700.000 ώρες οδήγησης και 35 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Και με αυτόν τον τρόπο στην Audi εξασφαλίζουν πως τα τιμόνια τους πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...