Η Caterham ετοιμάζει ηλεκτροσόκ για το Seven μέχρι το 2023

Μια φίρμα που έχει στο πελατολόγιό της μόνο petrolheads δεν της είναι εύκολο να κάνει ολική στροφή προς την ηλεκτροκίνηση, η Caterham όμως, φαίνεται ότι βρήκε τον τρόπο.

  • -
  • -

Αν υπάρχει μια κατηγορία αγοραστών που αντιμετωπίζει με καχυποψία, ακόμη και με… μίσος τα ηλεκτρικά μοντέλα, είναι αυτή των petrolheads. Οι συγκεκριμένοι αγοραστές βλέπουν ότι οι αθόρυβοι ηλεκτροκινητήρες θα «σκοτώσουν» τους αγαπημένους τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, οι οποίοι έχουν έντονη προσωπικότητα και ιδιαιτερότητες, οπότε κοιτούν τα ηλεκτρικά μοτέρ με μισό μάτι και τα υποτιμούν με κάθε ευκαιρία.

Η Caterham έχει σαν στόχο αποκλειστικά το πωρωμένο με την οδήγηση κοινό, συνεπώς καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι για εκείνη να κάνει τη στροφή προς τη νέα εποχή. Πλέον έφτασε η ώρα που μαθαίνουμε τα πρώτα στοιχεία για το ηλεκτρικό Caterham και είμαστε σίγουροι ότι θα παραμείνει το ίδιο οδηγοκεντρικό και απολαυστικό. Ο επικεφαλής της φίρμας έδωσε λεπτομέρειες ξεκινώντας από την οδική συμπεριφορά του ηλεκτρικού Seven, κάτι ιδιαίτερα καθησυχαστικό.

Το πρώτο πράγμα που έδωσε σαν οδηγία είναι οι μπαταρίες και το σύστημα ηλεκτρικής κίνησης γενικότερα, να μην επηρεάσουν ούτε στο ελάχιστο το βάρος και την κατανομή αυτού ανάμεσα στους δύο άξονες. Το άρτιο ζύγισμα και το χαμηλό (χαμηλότερο δεν γίνεται) κέντρο βάρους θα παραμείνει ένα στοιχείο του ηλεκτροκίνητου Seven, προκειμένου να διατηρήσει την απίστευτη ευελιξία του που επιτρέπει τις αλλαγές κατεύθυνσης με τη σκέψη αλλά και τη χειρουργική ακρίβεια στην εκτέλεση των εντολών που δίνει ο οδηγός.

Ο Graham Macdonald, CEO της Caterham συνέχισε μιλώντας για τις ρυθμίσεις στο αυτοκίνητο. Είπε ότι σε σύσκεψη που έγινε πριν την εκκίνηση της εξέλιξης, συμφώνησαν όλοι πως θα γίνουν αρκετές μικρές αλλαγές στην ανάρτηση και το πλαίσιο του αυτοκινήτου για να αντισταθμίσουν τις όποιες διαφορές μπορεί να προκληθούν από το νέο σύστημα κίνησης. Η γεωμετρία της ανάρτησης, η ακαμψία του πλαισίου και οι ενισχύσεις σε στοχευμένα σημεία ώστε να διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα την υψηλή και άμεσα παρεχόμενη ροπή, ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης.

Για να παραμείνουν ανόθευτα όλα τα χειριστήρια με τα οποία έρχεται σε επαφή ο οδηγός, το σύστημα διεύθυνσης θα παραμείνει ίδιο με των βενζινοκίνητων και δεν θα υπάρχει σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα, καθώς η Caterham θεωρεί ότι δεν μπορείς να έχεις ακρίβεια χιλιοστού στο πετάλι αν κρύβεται το εν λόγω σύστημα μεταξύ της δαγκάνας και του ποδιού του οδηγού.

Η ηλεκτρική έκδοση ενδέχεται να διαφοροποιείται ελαφρώς στο κομμάτι της σχεδίασης αμαξώματος, αλλά ο Macdonald είπε πως το πιθανότερο σενάριο, είναι να διατηρηθεί η λογική του γνωστού μας Seven με τους ακάλυπτους τροχούς και τη διθέσια, κάμπριο διαμόρφωση. Το πρωτότυπο που έχει οδηγήσει ο ίδιος, το περιγράφει σαν ένα καρτ. «Μοιάζει με go-kart, έχει δύο πετάλια και νιώθεις μια γρήγορη επιτάχυνση. Είναι ένα πολύ διαφορετικό πράγμα στην οδήγηση. Δεν προκαλεί λιγότερο ενθουσιασμό. Απλώς, σε ενθουσιάζει με έναν διαφορετικό τρόπο» ήταν τα λόγια του.

Δεν έκρυψε πάντως, ότι για να γίνει περισσότερο δελεαστικό στον κόσμο, το ηλεκτρικό Caterham θα συναγωνίζεται την κορυφαία έκδοση 620R σε επιδόσεις. Τα 0-100 χλμ./ώρα θα έρχονται σε περίπου τρία δευτερόλεπτα και θα είναι ένα από τα σημεία που θα εστιάσουν, για να φανεί περισσότερο ενδιαφέρον στους παραδοσιακούς πελάτες της μάρκας, αλλά και για να προσελκύσουν νέο κοινό που ενδιαφέρονται για επιδόσεις σε συνδυασμό με μια ανόθευτη εμπειρία οδήγησης. Για την ώρα η Caterham «ψάχνεται» για συνεργασίες.

Πρέπει να βρει έναν προμηθευτή που θα της δίνει μπαταρίες αλλά και ηλεκτροκινητήρες, οι οποίοι θα τροποποιούνται για να ταιριάζουν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του Seven. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί προμηθευτής που θα μπορεί να τους δώσει μπαταρίες μικρών διαστάσεων και όσο το δυνατόν, ελαφρύτερες. Το όφελος που θα έχει η Caterham (εκτός από το προφανές που είναι ότι δεν θα χρειαστεί να επενδύσει για να εξελίξει μπαταρίες και κινητήρες) είναι ότι ο προμηθευτής, θα έχει εξελίξει το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης για να τοποθετηθεί σε mainstream μοντέλα, οπότε οι μπαταρίες θα εξασφαλίζουν ένα σημαντικό απόθεμα αυτονομίας μαζί με υποστήριξη ταχείας φόρτισης.

Η αυτονομία με τις μικρές διαστάσεις και το χαμηλό βάρος του Seven θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερη από ότι σε ένα mainstream μοντέλο, αλλά εδώ έρχεται η απουσία του συστήματος ανάκτησης κατά το φρενάρισμα για να ανακατέψει ξανά την τράπουλα. Προφανώς αυτή η επιλογή της μάρκας θα της κοστίσει σε επίπεδο αυτονομίας, όμως είναι ένα κομμάτι που ενδεχομένως να μην έχει τόση σημασία για τους περισσότερους. Στο ελεύθερο ρολάρισμα πάντως θα υπάρχει ανάκτηση που θα επιστρέφει ένα μέρος της χαμένης ενέργειας στις μπαταρίες.

Η Caterham σχεδιάζει να παρουσιάσει και μια αγωνιστική εκδοχή που θα υποστηρίζει ακόμη ταχύτερη φόρτιση για γρήγορο «γέμισμα» σε κάποιο track day ή ακόμη και σύστημα αφαιρούμενης μπαταρίας ώστε ο οδηγός να μπορεί να αντικαθιστά την εξαντλημένη μπαταρία με μια γεμάτη. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να τρέχει με τη μια, να φορτίζει την άλλη και να μη ξεμένει ποτέ. Για όλα αυτά όμως, θα πρέπει να περιμένουμε τις επίσημες πληροφορίες. Το ηλεκτρικό Caterham Seven το περιμένουμε το 2023.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...