Αυτή είναι η εξωφρενική Pagani Huayra R των 850 ίππων

Με ατμοσφαιρικό V12 που στροφάρει έως τις 9.000rpm

  • -
  • -

Η Pagani έχει καταφέρει κάτι αξιοθαύμαστο. Στα σχεδόν 30 χρόνια ιστορίας της, έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους κατασκευαστές εξωτικών τετράτροχων παράγοντας μόλις 2 μοντέλα. Μπορεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα να εμφάνιζαν, τόσο η Zonda στο παρελθόν όσο και η Huayra τώρα, μία όλο και πιο ειδική έκδοση του ήδη υπάρχον μοντέλου, αλλά δεν παύουν να είναι ουσιαστικά 2 μόλις μοντέλα. Ακολουθώντας την ίδια λογική και παράδοση, η Pagani μόλις παρουσίαση μία καινούργια, ακόμη πιο εξωφρενική έκδοση για την Huayra. Ονομάζεται Huayra R, θα κατασκευαστεί σε μόλις 30 κομμάτια και θα προορίζεται για χρήση αποκλειστικά σε πίστα.

side

Αν και εξωτερικά δεν φαίνεται να διαφέρει από την «απλή» έκδοση, κάτω από τα πάνελ του αμαξώματος κρύβει έναν άσσο ο οποίος ακούει στο όνομα HWA AG. Πρόκειται για μία θυγατρική αγωνιστική εταιρεία της Mercedes-Benz, η οποία ανέλαβε να δημιουργήσει έναν κινητήρα τόσο ξεχωριστό, όσο και το αυτοκίνητο στο οποίο θα εγκατασταθεί. Το αποτέλεσμα; Ένας ατμοσφαιρικός παρακαλώ, V12 κινητήρας 6 λίτρων, ο οποίος αποδίδει 850 ίππους και 750 Nm ροπής, με τον κόφτη να μην παρεμβαίνει μέχρι τις 9.000 rpm. Σε όσους το όνομα HWA AG δεν λέει κάτι, να θυμίσουμε πως είναι η ίδια ομάδα που δημιούργησε την θρυλική CLK GTR.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο ήχος θα παραπέμπει σε μονοθέσιο Formula 1 παλαιάς κοπής, με την εξάτμιση από Inconel, η οποία κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την R, να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Το μήκος των σωληνώσεων είναι πανομοιότυπο και για τους 12 κυλίνδρους, ενώ το αυτοκίνητο θα έρχεται με σιγαστήρες οι οποίοι μειώνουν την ένταση στα 110 db όπου είναι και το ανώτατο, εγκεκριμένο από την FIA, επιτρεπόμενο όριο.

Η αρχιτεκτονική της Huayra R θέλει το αυτοκίνητο να είναι χτισμένο γύρω από ένα νέο monocoque σασί, το οποίο έχει κατασκευαστεί από ανθρακόνημα και τιτάνιο, με τον κινητήρα και το κιβώτιο να αποτελούν αναπόσπαστα μέρη, βελτιώνοντας έτσι την στιβαρότητα και την ακαμψία. Η ισχύς περνά στους πίσω τροχούς μέσω ενός σειριακού κιβωτίου 6 σχέσεων. Δύο ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα στο πίσω μέρος βοηθούν να επιτευχθεί ο 1 τόνος κάθετης δύναμης που ισχυρίζεται η Pagani στα 320 km/h, ενώ το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου δεν ξεπερνά τα 1.050 κιλά (χωρίς υγρά).

Τα κομμάτια τα οποία διατίθενται προς πώληση μπορεί να είναι μόλις 30 αλλά με κόστος που ανέρχεται στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ προ φόρων, μάλλον δεν είναι και πολλοί αυτοί που θα μπορέσουν να την αποκτήσουν.

Βάλε τα ακουστικά σου και άκουσε τον εκκωφαντικό ήχο που παράγουν οι 850 ίπποι στις 9.000 στροφές στο βίντεο που ακολουθεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...