10 τάσεις φόρτισης από την Huawei

Η παρουσίαση αυτών πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον περασμένο Δεκέμβριο στο Solar & Storage Live Virtual Exhibition

  • -
  • -

Ο CTO Digital Power Europe της Huawei, Hariram Subramanian, παρουσίασε τις 10 τάσεις στην υποδομή φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων (EV) στο Solar & Storage Live Virtual Exhibition που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Huawei, ο κ. Subramanian τόνισε την πρόθεση να δημιουργηθεί ένα «πράσινο» και αποτελεσματικό βιομηχανικό οικοσύστημα με μεγάλους παρόχους, κατασκευαστές υποδομών φόρτισης και αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η 1η τάση θέλει την φόρτιση ενός ηλεκτρικού να μοιάζει με την εμπειρία ανεφοδιασμού, καθώς μέσα στα επόμενα χρόνια, η τάση φόρτισης των επιβατικών αυτοκινήτων θα αναβαθμιστεί από 500V σε 800V, η ισχύς φόρτισης ενός φορτιστή θα αυξηθεί από 60 kW σε 350 kW και ο χρόνος φόρτισης θα μειωθεί από περίπου 1 ώρα σε 10 με 15 λεπτά, αντίστοιχης του χρόνου τροφοδοσίας καυσίμου.

Η 2η τάση μιλά για μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εγκαταστάσεων φόρτισης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι υποδομές φόρτισης να παρουσιάζουν υψηλή διαθεσιμότητα, αξιοπιστία και ποιότητα και να είναι παράλληλα σε θέση να προσαρμοστούν σε πολύπλοκα και σκληρά περιβάλλοντα λειτουργίας, όπως την υψηλή θερμοκρασία και υγρασία, τον αλμυρό αέρα και τη σκόνη.

3η τάση είναι αυτή της εξοικονόμησης ενέργειας. Για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστούν μετασχηματιστές νέας τεχνολογίας, νέες τοπολογίες, νέα εξαρτήματα και νέοι αλγόριθμοι. Έτσι αν μέχρι το 2025 υπάρχουν 40 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως, με ετήσια δυνατότητα φόρτισης άνω των 330 δισεκατομμυρίων kWh, μία βελτίωση στην απόδοση της τάξης μόλις του 3% θα βοηθήσει να εξοικονομηθούν 11 δισεκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας και οι εκπομπές άνθρακα θα μειωθούν κατά 8 εκατομμύρια τόνους.

Σύμφωνα με την 4η τάση πρέπει να γίνει τυποποίηση βασικών στοιχείων. Οι μονάδες φόρτισης που προέρχονται από διαφορετικούς προμηθευτές ποικίλουν σε μοντέλα και διαστάσεις και δεν μπορούν να αντικατασταθούν ή να είναι συμβατές μεταξύ τους.

Η 5η αφορά την διαθεσιμότητα σταθμών ανεφοδιασμού και την συσχέτιση αυτού με τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Όσο δηλαδή θα αυξάνονται οι σταθμοί, θα αυξάνονται και οι απαιτήσεις προς το δίκτυο τροφοδοσίας, γεγονός που μπορεί να ελεγχθεί μέσω νέων τεχνολογιών που θα βοηθήσουν για παράδειγμα στην βελτίωση απαγωγής της θερμότητας των μονάδων, αλλά και στην μείωση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που θα εκπέμπεται.

Η 6η τάση μιλά αποκλειστικά για την φόρτιση DC χαμηλής ισχύος. Μέχρι το 2025, ο αριθμός των ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα φθάσει τα 15 εκατομμύρια στην Ευρώπη και το 80% της φόρτισης των επιβατικών οχημάτων θα προέρχεται από φόρτιση χαμηλής ισχύος αστικών περιοχών. Η λύση φόρτισης DC χαμηλής ισχύος θα αντικαταστήσει τη λύση φόρτισης AC ώστε να επιταχύνει τη φόρτιση (20 kW DC έναντι 7 kW AC). Η λύση θα επιτρέπει τη φόρτιση plug-and-play χωρίς να απαιτείται η σάρωση κώδικα.

Στο νούμερο 7 των τάσεων έχουμε τις διαφορετικές μορφές φόρτισης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ζήτηση φόρτισης των επαγγελματικών ηλεκτρικών οχημάτων θα αυξηθεί περισσότερο από 25% το 2025. Οι εγκαταστάσεις φόρτισης για τα βαρέα φορτηγά θα πρέπει να διαθέτουν απλή επιλογή τοποθεσίας, μειωμένο αποτύπωμα και εύκολη Λειτουργία και Συντήρηση (O&M). Επομένως, η λύση αντικατάστασης της μπαταρίας που πληροί τις απαιτήσεις υψηλής συχνότητας, υψηλού επιπέδου μπαταρίας, βραχυχρόνιας φόρτισης και εντατικής κατασκευής, θα είναι όλο και πιο δημοφιλής.

Η 8η τάση έχει να κάνεις με τις ψηφιακές και έξυπνες εγκαταστάσεις φόρτισης. Τα έξυπνα δίκτυα, το Internet of Things (IoT), το 5G, ο απομακρυσμένος έλεγχος, το cloud computing, τα big data, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και το Internet of Vehicles (IoV) επιτρέπουν την εντεταμένη λειτουργία και τις έξυπνες μεταφορές . Η υποδομή φόρτισης θα ψηφιοποιηθεί και θα γίνει πιο «έξυπνη» σε επίπεδο εμπειρίας φόρτισης, λειτουργίας και συντήρησης (O&M) καθώς και συνεργασίας με το δίκτυο.

Η 9η τάση αφορά τον αυστηρότερο έλεγχο με στόχο την ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικής ζωής. Θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες απαιτήσεις:

  • Υψηλή αξιοπιστία: χαμηλό ποσοστό αστοχίας, υψηλή ασφάλεια συσκευών χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον
  • Υψηλή ασφάλεια δικτύου από διαδικτυακές ή τοπικές κακόβουλες επιθέσεις
  • Υψηλή διαθεσιμότητα εξομοιώνοντας τα ελαττώματα
  • Υψηλή ανθεκτικότητα: ανθεκτικότητα σε παρεμβολές, αυστηρή προστασία της ιδιωτικής ζωής και σύννομη χρήση των προσωπικών δεδομένων και των δεδομένων απορρήτου του οχήματος

Τέλος, η 10η τάση αναφέρει πως η υποδομή φόρτισης είναι ένας κόμβος για τη σύγκλιση πολλαπλών δικτύων. Πολλά δίκτυα, όπως το δίκτυο τροφοδοσίας, το δίκτυο φόρτισης και το Internet of Vehicles (IoV), θα συγκλίνουν. Όσον αφορά τα ηλεκτρικά δίκτυα, το τοπικό δίκτυο διανομής ενέργειας θα συνεργάζεται με τα Φ/Β και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και τον προγραμματισμό και τη χρήση αποκεντρωμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες θα σχηματίσουν τα λεγόμενα Virtual Power Plants (VPP). Η υποδομή φόρτισης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την επίτευξη μιας κυριολεκτικά «κοινωνίας πράσινης ενέργειας».

Πηγή: amna.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...