Lockdown: Τι ισχύει με τις μετακινήσεις των εργαζομένων

Διαβάστε ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται βεβαιώσεις μετακίνησης

  • -
  • -

Τα μέτρα σκληραίνουν, οι έλεγχοι θα είναι πιο αυστηροί και μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκαν μεγαλύτεροι και συστηματικοί έλεγχοι αναφορικά με τις μετακινήσεις των πολιτών κατά τη διάρκεια του lockdown. Αυτό που προέκυψε είναι πως δεν δικαιούνται να έχουν βεβαιώσεις μετακίνησης οι μισθωτοί αλλά και οι επαγγελματίες που η επιχείρηση τους είναι κλειστή, ή αν οι ίδιοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, αλλά και ακόμα αν είναι σε καθεστώς υποχρεωτικής τηλεργασίας. Μάλιστα, γνωστοποιήθηκε ότι ήδη η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ήδη από σήμερα οι έλεγχοι είναι πιο εντατικοί στους δρόμους, ενώ αναμένεται να αυξηθούν μέσα στις επόμενες μέρες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κάθε αυτοκίνητο που θα περνάει από τα διόδια θα υπόκειται σε έλεγχο, ενώ η Αστυνομία σε κεντρικούς δρόμους θα έχει τη δυνατότητα να διακόπτει τελείως την κυκλοφορία για να ελέγξει τυχόν παραβάσεις.

TI ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΩΝ

 


ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΚΤΕΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

Αναλυτικά, αποφασίστηκε ότι:

1. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας δεν μπορούν να διαθέτουν βεβαιώσεις μετακίνησης, είτε από τον εργοδότη τους, είτε από το σύστημα «Εργάνη», είτε από το forma.gov.gr. Οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για αυτούς τους εργαζομένους παύουν να ισχύουν και η μετακίνησή τους θα γίνεται με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

2. Όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α΄» που εκδίδεται από το forma.gov.gr, θα πρέπει να έχουν, κάθε φορά που τους ζητείται, εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

3. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα «Εργάνη» για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

4. Για τον δημόσιο τομέα οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...