2045.gr – Tο μέλλον, σήμερα

Η πρόοδος είναι μια επιλογή με υψηλό ρίσκο, αφού προϋποθέτει ότι θα εγκαταλείψεις την ασφάλεια της κατάστασης μέσα στην οποία έχεις μάθει να σκέφτεσαι και να λειτουργείς

  • -
  • -

Η πρόοδος δεν είναι κάτι που απλά συμβαίνει. Είναι μια επιλογή. Μια δύσκολη απόφαση που παίρνουν κάποια εμπνευσμένα, ανήσυχα μυαλά. Οι πρωτοπόροι, εκείνοι που βασανίζονται από μια διαρκή εσωτερική αναζήτηση, από την ανάγκη να εκφράσουν ιδέες και να τις δουν να υλοποιούνται. Η πρόοδος είναι μια επιλογή με υψηλό ρίσκο, αφού προϋποθέτει ότι θα εγκαταλείψεις την ασφάλεια της κατάστασης μέσα στην οποία έχεις μάθει να σκέφτεσαι και να λειτουργείς. Είναι μια βαριά ευθύνη που αναλαμβάνουν λίγοι κάθε φορά, για λογαριασμό μιας ολόκληρης κοινωνίας που έρχεται στη συνέχεια εκ του ασφαλούς να καρπωθεί το όφελος. Αν μάλιστα επιδείξει αρκετή ευφυΐα και ωριμότητα να ακολουθήσει το μονοπάτι προς το μέλλον που άνοιξαν όσοι τόλμησαν να βαδίσουν προς το άγνωστο.

Μέχρι σήμερα, κάθε βιομηχανική ή τεχνολογική επανάσταση είχε ως στόχο να υποβοηθήσει τον άνθρωπο, να διευρύνει λειτουργίες του νου και του σώματός του. Η τεχνολογική επανάσταση που εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στην εποχή που ζούμε, έχει για πρώτη φορά στόχο να ξεπεράσει την ίδια την ανθρώπινη φύση. Να ξεπεράσει το μοναδικό μέχρι σήμερα ανίκητο πλεονέκτημά της: Το μυαλό. Η τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει την ανθρώπινη σε μερικά χρόνια, όχι πολύ μακριά από σημέρα. Όχι την επινοητικότητα του ανθρώπινου μυαλού, τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητά του, αλλά τη γνωστική ικανότητα, την ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων και την αξιοποίησή τους για την εξαγωγή αποτελέσματος / συμπεράσματος. Το singularity, όπως λέγεται, εκτιμάται ότι θα έχει επιτευχθεί το 2045 και σαφώς αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει το ανθρώπινο είδος από τις δίκες του εφευρέσεις. Αν απλούστερες τεχνολογικές λύσεις, προϊόντα των αγνότερων προθέσεων, μπορεί να γίνουν καταστροφικά όπλα στα λάθος χέρια, αυτό μπορεί ακόμη και να θεωρηθεί ευθεία απειλή.

Ναι, θα υπάρξουν απώλειες. Επαγγελματικών κλάδων και θέσεων εργασίας, δραστηριότητων της καθημερινής μας ζωής, πράγματων που θεωρούσαμε συνηφασμένα με την ύπαρξή μας. Αλλά θα υπάρξουν και ευκαιρίες, θα δοθούν λύσεις, γίνουν θαύματα. Η Επιστήμη θα πετύχει πολλά από αυτά που μέχρι σήμερα ανήκουν στη σφαίρα του μεταφυσικού.

Απολύτως αναμενόμενα και πολύ λογικά, μπροστά σε αυτή την προοπτική του μέλλοντος, δεν στεκόμαστε όλοι στην ίδια πλευρά. Φόβος αλλά και ελπίδα, δισταγμός αλλά και ανυπομονησία, εκφράζονται σχεδόν ταυτόχρονα.

Το 2045.gr το νέο μας δημιούργημα στη nemo|online| ήρθε για να εκφράσει όλες αυτές τις απόψεις. Μια σύγχρονη πλατφόρμα περιεχομένου κάθε μορφής, με πρωτότυπη αρθρογραφία, σημαντικές συνεντεύξεις, video και podcasts που έχει ως στόχο να αποτελέσει το σημείο αναφοράς σε μια ευρύτατη συζήτηση για τις προκλήσεις, τις ιδέες και τα σχέδια που θα μας επιτρέψουν να προετοιμαστούμε για τις αλλαγές που θα φέρει η ψηφιακή τεχνολογία. Ελάτε, το ταξίδι προς το μέλλον θα το κάνουμε μαζί.