Ηλεκτροκίνηση: Οι ευκαιρίες, οι προκλήσεις και η κυβερνητική ατζέντα για το άμεσο μέλλον

Το GOCAR ήταν Χορηγός Επικοινωνίας στο Electric Vehicle Conference 2020 και κατέγραψε προτάσεις, λύσεις και θέσεις φορέων, επιχειρήσεων αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης για το μέλλον της Ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας

  • -
  • -

Η Ηλεκτροκίνηση είναι το κυρίαρχο θέμα στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου, αυτή την τόσο απαιτητική χρονιά που φτάνει προς το τέλος της. Ο σφυγμός, οι ευκαιρίες αλλά και οι προκλήσεις που φέρνουν τα ηλεκτρικά οχήματα αναλύθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο Electric Vehicle Conference 2020, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, στο οποίο το GOCAR ήταν Χορηγός Επικοινωνίας.

Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και τη διεθνή επενδυτική, επιχειρηματική και επιστημονική κοινότητα, παρουσίασαν τα νέα δεδομένα και ανέπτυξαν προτάσεις και λύσεις που θα συνδράμουν στην ανάπτυξη της Ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη ανέλυσαν την κυβερνητική ατζέντα, όπως αυτή ορίζεται μετά το πρόγραμμα επιδοτήσεων και κινήτρων Κινούμαι Ηλεκτρικά.


Την αρχική τοποθέτηση στο συνέδριο έκανε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ανέλυσε τους 4 άξονες του υπουργείου για την ηλεκτροκίνηση: την ανανέωση του γερασμένου στόλου αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, τη δημιουργία υποδομών για εύκολη φόρτιση, τη λεπτομερή παρακολούθηση της αγοράς ηλεκτροκίνησης με δημιουργία μητρώου φορέων και την προετοιμασία του τομέα των μεταφορών για τη νέα εποχή.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέλυσε την πολιτική προώθησης της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα με το βλέμμα στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση πωλήσεων αμιγώς ηλεκτρικών (BEV) και plug-in υβριδικών (PHEV) αυτοκινήτων το 2020, χωρίς να υπολογίζονται οι ταξινομήσεις οχημάτων που επιδοτούνται από το πρόγραμμα ‘Κινούμαι Ηλεκτρικά’ και παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία στην αγορά.

Ακόμη έδωσε και κάποια στοιχεία από τους πρώτους 3 μήνες λειτουργίας του προγράμματος ‘Κινούμαι Ηλεκτρικά’: από τις συνολικά 8.710, οι 615 αιτήσεις επιδότησης αφορούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα (επιβατικά, ταξί και βαν), ενώ οι μισοί εξ όσων δικαιούνται απόσυρση με επιπλέον όφελος 1.000 ευρώ, το επιλέγουν (1.009 αποσύρσεις παλαιών οχημάτων). Προανήγγειλε τέλος πως από την 1η Ιανουαρίου 2021 και για δύο έτη, οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων θα δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης των δήμων, σε όλη τη χώρα, ενώ ανάμεσα στους στόχους της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη δράσεων ηλεκτροκίνησης και πράσινης ενέργειας σε μικρά νησιά, στα πρότυπα της μεγάλης επένδυσης που ξεκινά σε συνεργασία με τη Volkswagen στην Αστυπάλαια.


Ο Στάθης Σταθόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. Πράσινου Ταμείου ανέλυσε το πρόγραμμα διάθεσης πόρων για τα την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης και του δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων πανελλαδικά, ενώ ο Δήμαρχος Αγρινίου & Πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Παπαναστασίου, μίλησε για τις δεσμεύσεις της Αυτοδιοίκησης για την ηλεκτροκίνηση αλλά και τις ενέργειες που είτε έχουν ήδη γίνει είτε σχεδιάζονται στην πόλη του.

Για το success story της ηλεκτροκίνησης στη Νορβηγία μάς μίλησε η Christina Bu, Γενική Γραμματέας του Norwegian EV Association. Είναι αξιοσημείωτο πως οι πωλήσεις των εξηλεκτρισμένων οχημάτων (BEV & PHEV) άγγιξαν το 80% των συνολικών πωλήσεων τον Οκτώβριο! Ο Rolf Ganter, Head CIO European Equities & Automotive Sector Analyst στην UBS Switzerland AG, μίλησε για τις ευκαιρίες επενδύσεων που φέρνουν τα ηλεκτρικά, τα υβριδικά αλλά και τα αυτοκίνητα υδρογόνου, ενώ για το πώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις μπαταρίες μπορεί να συμβάλλει τον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους της ΕΕ για το κλίμα μας μίλησε ο Jayson Dong, Διευθυντής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηλεκτροκίνησης.

Ο Κωνσταντίνος Μαγκανιώτης, Αναπληρωτής Τομεάρχης Λειτουργίας Τηλεμέτρησης της ΔΕΔΔΗΕ, μίλησε για το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας και πως αυτό θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που συνεπάγονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι σταθμοί φόρτισης. Την πρόθεση της ΔΕΗ να επενδύσει στη γρήγορη ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα το πετύχει, ανέλυσε ο Κυριάκος Κοφινάς, Chief e-Mobility Officer της ΔΕΗ Α.Ε.



Για την ανάπτυξη της αγοράς των ηλεκτρικών φορτηγών και τι αυτό συνεπάγεται για τους τομείς της ενέργειας και των δικτύων φόρτισης μίλησε ο Christian Will, Project Manager των υποδομών φόρτισης στο E-Mobility Group της Daimler Truck. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι υποδείξεις που έκανε όσον αφορά τους σταθμούς φόρτισης και το πώς αυτοί θα πρέπει να σχεδιάζονται με γνώμονα να μπορούν να υποστηρίξουν τη φόρτιση μεγάλων φορτηγών και όχι μόνο επιβατικών αυτοκινήτων.

Ο Δόκτωρ James Edmondson, Technology Analyst στην IDTechEx, ανέλυσε τις ευκαιρίες επενδύσεων που φέρνουν τα ηλεκτρικά οχήματα στη μετά-covid εποχή, ενώ η Maria Wiese, Manager Market Intelligence του CEVT (China Euro Vehicle Technology), του πλέον έγκριτου Think-tank της σύγχρονης κινητικότητας παγκοσμίως, ανέπτυξε τις τελευταίες εξελίξεις της αγοράς και αποκάλυψε ποιες είναι οι τεχνολογίες που θα επικρατήσουν στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Για τις εξελίξεις στην ηλεκτροκίνηση, την αλληλεπίδραση με τα ηλεκτρικά δίκτυα αλλά και παραδείγματα από προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα μας, μίλησε ο Αντώνιος Κλάδας, Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.  


Ενδιαφέρουσες ομιλίες και απόψεις σχετικά με την ανάπτυξη στόλων ηλεκτρικών οχημάτων, δικτύων σταθμών φόρτισης αλλά και έξυπνων λύσεων διαχείρισής τους ακούσαμε από τον Μανώλη Αντύπα, Business Unit Manager, Department Automation, Power & Motion της UTECO, τον Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, New Business Ventures Leader της EVziiin, τον Βασίλη Μπακόλα, Product Development της Protasis και τον Παύλο Παπαϊορδάνου, Ιδρυτή της Electromotivo Greece-Cyprus.

Τέλος, στις προοπτικές του υδρογόνου αναφέρθηκαν εκτενώς ο Σοφοκλής Μακρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής “Εργαστηρίου Φυσικής Περιβάλλοντος και Τεχνολογιών Υδρογόνου, καθώς και ο Σάββας Πιπερίδης, Επικεφαλής ομάδας TUCer (εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής της σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης) του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το συνέδριο συντόνισε με επιτυχία  ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Κόντης, με την συνδρομή του Διευθυντή Σύνταξης του GOCAR, Γιάννη Λημναίου σε μια από τις τέσσερις ενότητες.



ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...