Tο μεγαλύτερο ιστιοφόρο-μεταφορικό αυτοκινήτων (video)

Φουτουριστική εμφάνιση και αρχαία έμπνευση σε ένα

  • -
  • -

Το σουηδικό μεταφορικό αυτοκινήτων (γνωστό ωε RoRo), κατασκευασμένο για υπερατλαντικά ταξίδια, έχει σχεδιαστεί από την Wallenius Marine, η οποία με την σειρά της συνεργάστηκε με την σουηδική κυβέρνηση και διάφορα ινστιτούτα ερευνών, για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Με χωρητικότητα που φτάνει τα 7.000 αυτοκίνητα, το πελώριο ιστιοφόρο των 200 μέτρων, έχει ισάξιο μέγεθος με τα συμβατικά RoRo, αλλά τεράστια διαφορά στην εμφάνιση. Τα 5 τηλεσκοπικά κατάρτια έχουν ύψος 80 μέτρα το καθένα, ενώ είναι ικανά να πραγματοποιήσουν πλήρη περιστροφή 360 μοιρών χωρίς να ακουμπήσουν το ένα το άλλο. Μάλιστα, μπορούν να μειώσουν το ύψος τους κατά 20 μέτρα, σε περίπτωση που χρειαστεί να αποφύγουν κάποιο εμπόδιο, όπως μία γέφυρα ή για να προστατευτούν από την άσχημη κακοκαιρία.

oceanbird-2

Λόγος για τις τεράστιες διαστάσεις των καταρτιών είναι φυσικά οι 35.000 τόνοι που ζυγίζει ολόκληρο το πλοίο, δημιουργώντας έτσι υπέρογκες ανάγκες ώθησης. Ταυτόχρονα αυτό μεταφράζεται και σε μία μεγάλη πρόκληση για τους σχεδιαστές, καθώς μπορεί η τεχνολογία των καταρτιών να μην είναι «νέα», αλλά στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για τα ψηλότερα που χρειάστηκε ποτέ να κατασκευαστούν. Η κορυφή του έχει απόσταση από το νερό, μεγαλύτερη των 100 μέτρων, γεγονός που επηρεάζει την κατασκευή τους, μιας και όταν φτάνεις τόσο ψηλά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι αλλαγές στις δυνάμεις, οι οποίες ασκούνται πάνω τους αλλάζουν σημαντικά.

Αν και πιο αργό, σε σχέση με ένα συμβατικό μεταφορικό (10 κόμβοι αντί για 17), κύριος λόγος της δημιουργίας του Oceanbird είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Βλέπετε το παρόν ιστιοφόρο μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 90% (!), σε σχέση με τα συμβατικά μεταφορικά. Με το ταξίδι, από την μία άκρη του Ατλαντικού στην άλλη, να διαρκεί 5 ημέρες παραπάνω, θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στον προγραμματισμό, όπως και κατανόηση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Στόχος των κατασκευαστών του Oceanbird είναι να κάνει το παρθενικό του ταξίδι μέσα στο 2024.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...