Επένδυση Volkswagen στην Αστυπάλαια: Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση

Οι τρεις βασικοί τομείς του σημαντικού project για την οικονομία και την εικόνα της χώρας μας

  • -
  • -

Μέσω τηλεδιάσκεψης έγινε η συνάντηση και η ανακοίνωση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Volkswagen για μεγάλη επένδυση στην Αστυπάλαια για το project Green & Sustainable Island, το οποίο θα έχει αρχικά 6ετή διάρκεια και προϋπολογισμό τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο  Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, συμμετείχαν στην εκδήλωση από το Μέγαρο Μαξίμου μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ τον γερμανικό όμιλο εκπροσώπησε, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen AG, Herbert Diess.  

Σύμφωνα με τον κ. Diess, το project ήταν ιδέα της ελληνικής πλευράς. "Δεν θέλουμε η Αστυπάλαια να γίνει ένα νησί της Volkswagen", απάντησε ο CEO του Volkswagen Group σε σχετική ερώτηση, ενώ είπε ότι τα ηλεκτρικά Volkswagen θα παραχωρούνται στην Αστυπάλαια σε τιμή κόστους. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι σε πρώτο στάδιο η επένδυση ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ και μελλοντικά θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ.

"Σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς, στέλνουμε ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα σε όλο τον κόσμο", ανέφερε ο Πρωθυπουργός. "Είναι η αρχή ενός μακρύ ταξιδιού που θα μεταμορφώσει αυτό το όμορφο νησί σε ένα μοντέλο έξυπνης και οικολογικής διαβίωσης".

Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και ένα σπουδαίο έργο που έχει ως στόχο τη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε ένα αυτόνομο ενεργειακά νησί, που θα έχει “μηδενικό” αποτύπωμα στο περιβάλλον. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι 1.334, ενώ οι τουρίστες κάθε χρόνο υπολογίζονται σε 72.250.


Έτσι, σκοπός είναι να αντικατασταθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες με οχήματα που κινούνται ηλεκτρικά, αλλά και μεγαλύτερη –από αυτή που ήδη ισχύει- επιδότηση, για την αντικατάσταση των οχημάτων των κατοίκων με ηλεκτρικά. Επίσης, στα πλάνα είναι και η ανάπτυξη μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, ικανή να καλύψει το σύνολο των αναγκών του νησιού.

Το project περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία:
κυκλοφορία ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων (e-scooters, e-bikes) 
υπηρεσίες κινητικότητας on-demand τόσο για τους κατοίκους όσο και τους τουρίστες
και υπηρεσίες φόρτισης (διάδραση ανάμεσα στα ηλεκτρικά οχήματα και τις υποδομές ενέργειας).

Μελλοντικά υπάρχει στο πλάνο και η κυκλοφορία αυτόνομων οχημάτων στο νησί. Για το τελευταίο απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές γενικότερα, αλλά και επεξεργασία δεδομένων για τις κυκλοφοριακές και καιρικές συνθήκες. Οι συνολικές κρατικές επενδύσεις στην Αστυπάλαια θα φθάνουν τα 8-10 εκατ. ευρώ.

Τα συμβατικά οχήματα στο νησί (υπολογίζονται σε περίπου 1.500) θα αντικατασταθούν σταδιακά από 1.000 ηλεκτρικά, οπότε και η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι σταδιακή. Ο Όμιλος Volkswagen θα αναπτύξει δίκτυο φορτιστών στην Αστυπάλαια, το οποίο θα αποτελείται από περίπου 230 δημόσια και ιδιωτικά σημεία φόρτισης.

Τις ίδιες υπηρεσίες κινητικότητας θα χρησιμοποιούν και οι τουρίστες, για όλες τις καθημερινές τους μετακινήσεις στο νησί. Παράλληλα, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί θα γίνεται μέσω υβριδικού συστήματος, που θα αντικαταστήσει τις ντιζελογεννήτριες.

Δείτε εδώ το video της εκδήλωσης:
 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...