Λες ΟΧΙ στις πλαστικές σακούλες; Μπορεί να κερδίσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Σε κλήρωση 6 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 30 ηλεκτρικά σκούτερ και 60 ηλεκτρικά ποδήλατα/πατίνια για όσους δεν χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τον ΕΟΑΝ

  • -
  • -

Μία σειρά από δράσεις για την επιστροφή στους πολίτες των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν από το τέλος πλαστικής σακούλας, ανακοίνωσαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Μία από τις δράσεις είναι η διεξαγωγή κληρώσεων με δώρα ηλεκτρικά οχήματα, για όσους δεν χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες στις αγορές τους. Σε πρώτη φάση θα κληρωθούν 6 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 30 ηλεκτρικά σκούτερ και 60 ποδήλατα/πατίνια. Οι πολίτες θα υποβάλουν τις αποδείξεις των αγορών τους σε ειδική πλατφόρμα του ΕΟΑΝ και θα αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση.

Τα τέλη που έχουν εισπραχθεί το 2018, το 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020 ανέρχονται συνολικά στα 27 εκατομμύρια ευρώ (βάσει των στοιχείων της ΑΑΔΕ), εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί στον ΕΟΑΝ τα 19,7 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, προγραμματίζεται η διανομή στους πολίτες επαναχρησιμοποιούμενων ειδών. Περίπου το 60% του τέλους θα διατεθεί για να διανεμηθούν 3.500.000 πάνινες τσάντες για ψώνια που θα φτάσουν σε κάθε νοικοκυριό της χώρας και 1.000.000 επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια.

Περίπου το 30% του ανταποδοτικού τέλους θα διατεθεί σε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανακύκλωση και τον περιορισμό της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης, η οποία θα έχει ως επιμέρους στόχους ενημέρωσης:

α) τη διαλογή αποβλήτων σε 4 ρεύματα,

β) τη χρήση του καφέ κάδου για απόβλητα τροφίμων,

γ) τον περαιτέρω περιορισμό της πλαστικής σακούλας,

δ) την κατάργηση ορισμένων καθημερινών πλαστικών μιας χρήσης.

Τέλος, περίπου το 10% του ανταποδοτικού τέλους θα διατεθεί σε πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης και άλλες καίριες δράσεις για το περιβάλλον, όπως δενδροφυτεύσεις.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...