Συσκευή που μαζεύει τα κομματάκια που αποσπώνται από τα ελαστικά (video)

Για την εφεύρεσή τους αυτή, βραβεύτηκαν φοιτητές από τη Βρετανία

  • -
  • -

Μία ομάδα φοιτητών από την Βρετανία, βρήκε τον τρόπο να αιχμαλωτίζει την σκόνη που αποσπάται από τα ελαστικά των αυτοκινήτων κατά την κύλισή τους στο δρόμο, η οποία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες ρύπανσης του περιβάλλοντος και επιβάρυνσης της ανθρώπινης υγείας. Μάλιστα για την εφεύρεσή τους, οι φοιτητές κέρδισαν το φετινό βραβείο James Dyson.

The-Tyre-Collective-2


Σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση, τα σωματίδια γόμας που προέρχονται από τα ελαστικά, αποτελούν σχεδόν το 50% των εκπομπών ρύπων των οδικών μεταφορών, ενώ πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη πηγή μικροπλαστικής ρύπανσης, μετά τα πλαστικά μίας χρήσης.

Η λύση που χάρισε στην ομάδα των τεσσάρων φοιτητών το βραβείο, ήταν να αιχμαλωτίσουν τα σωματίδια ελαστικού που αποσπώνται κατά την οδήγηση, τοποθετώντας μία συσκευή γύρω από την άκρη του ελαστικού, η οποία χρησιμοποιώντας ηλεκτροστατική τάση και την αεροδυναμική του περιστρεφόμενου τροχού, τα μαζεύει μόλις αποκοπούν από το κυρίως σώμα του ελαστικού.

various sketches

Τα στοιχεία δείχνουν πως η πρωτότυπη αυτή συσκευή, στις δοκιμές που πραγματοποίησαν, είναι ικανή να συγκεντρώσει έως το 60% των σωματιδίων. Πρόκειται για ένα ποσοστό που θα μπορούσε να βοηθήσει σε τεράστιο βαθμό την δημόσια υγεία, μιας και τα σωματίδια αυτά, είναι αρκετά μικρά, ώστε να μπορούν να εισπνευσθούν.

Αν σκεφτεί κανείς, πως μόνο στην Ευρώπη παράγονται 500.000 τόνοι σωματιδίων ελαστικών, κάθε χρόνο, τότε η χρήση της συγκεκριμένης συσκευής, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...