Εγκαίνια για το μεγαλύτερο δίκτυο V2G στον κόσμο που επιτρέπει την αμφίδρομη ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των ηλεκτρικών οχημάτων και του δικτύου ηλεκτροδότησης

Πόσα ηλεκτρικά οχήματα πιστεύετε θα καλύπτει το δίκτυο της FCA e-Mobility μέχρι τα τέλη του 2021;

  • -
  • -

Παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης της Ιταλικής κυβέρνησης, κ. Stefano Patuanelli, εγκαινιάστηκε η λειτουργία ενός προηγμένου δικτύου φόρτισης V2G (Vehicle-to-Grid) στο συγκρότημα Mirafiori του Ομίλου FCA, στο Τορίνο. Με την ολοκλήρωση του, το συγκεκριμένο δίκτυο θα είναι το μεγαλύτερο του είδους σε όλο τον κόσμο και θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Το δίκτυο V2G στο Mirafiori, αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας της FCA με την ENGIE Eps και την Terna και θα αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως, για την εξέλιξη λύσεων που θα οδηγήσουν σε φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις αυτοκίνησης. Οι πρωτοποριακές τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν θα οδηγήσουν στην αποδοτική λειτουργία του δικτύου V2G, το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει την αμφίδρομη ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των ηλεκτρικών οχημάτων και του δικτύου ηλεκτροδότησης. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η βέλτιστη  διαχείριση της ενέργειας, αλλά και η σταθερότητα του δικτύου παροχής ηλεκτρισμού.

V2G-2

Για να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία είναι εξαιρετικά κρίσιμο τα δύο μέρη, τα ηλεκτρικά οχήματα από τη μία και το δίκτυο από την άλλη, να μιλούν μια κοινή γλώσσα που θα επιτρέπει την γρήγορη και αποδοτική διαχείριση της ενέργειας. Τα δίκτυα V2G αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία και η FCA εστίασε άμεσα σε αυτή την προοπτική. Η γραμμή παραγωγής του νέου, αμιγώς ηλεκτρικού, Fiat 500 σχεδιάστηκε εκτός των άλλων και με στόχο να αξιοποιήσει στο μέγιστο αυτή τη δυνατότητα. Για παράδειγμα τα αυτοκίνητα που θα αποθηκεύονται μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής τους και μέχρι να φορτωθούν για τον τελικό προορισμό τους, θα μπορούν να συμβάλλον στη σταθερότητα του συστήματος.

Η 1η φάση κατασκευής του δικτύου περιλάμβανε την τοποθέτηση 32 σταθμών V2G, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα σύνδεσης με έως 64 οχήματα και αποτελεί το πρώτο πιλοτικό βήμα για τη δοκιμή των εγκαταστάσεων. Μέχρι το τέλος του 2021, το δίκτυο θα επεκταθεί ώστε να έχει τη δυνατότητα σύνδεσης 700 ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ η εστίαση της έρευνας θα είναι στην οικονομική βιωσιμότητα του προγράμματος. Η κάλυψη των θέσεων στάθμευσης του δικτύου θα γίνει με την τοποθέτηση 12.000 ηλιακών πάνελ με δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 6.500 MWh ανά έτος, ενώ το όφελος σε περιβαλλοντολογικό επίπεδο, θα είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 2.100 τόνους CO2 ανά έτος.

V2G-3

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...