Ευχόμαστε “Χρόνια Πολλά” στο πολυπολιτισμικό Volkswagen Karmann Ghia!

Έφερε γερμανική «ψυχή», ιταλική σχεδίαση και το λάτρεψαν οι Αμερικάνοι!

  • -
  • -

Πάνε 65 χρόνια από τότε που το πρώτο Karman Ghia πέρασε τη γραμμή συναρμολόγησης του εργοστασίου της Volkswagen στο Osnabruck.

Πηγή έμπνευσης του εμβληματικού μοντέλου συνιστά ο Γερμανός καροσερίστας Wilhelm Karman, με το Ghia να συνιστά το σημείο καμπής δύο διαφορετικών πολιτισμών: Αποτελούσε προϊόν της γερμανικής μηχανικής, μιας και ήταν βασισμένο στο πλαίσιο του Beetle, καθώς και της ιταλικής κουλτούρας, καθώς σχεδιάστηκε από την εδρεύουσα στο Τορίνο εταιρεία Carrozzeria Ghia.

Ο κατασκευαστής αμαξωμάτων Karman, ανέπτυξε ένα πρωτότυπο όχημα, το οποίο έδειξε στον Heinrick Nordhoff, ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του 50΄ εκτελούσε χρέη Managing Director στη VW. Ενθουσιασμένοι από το πρότζεκτ, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να παράγουν το Ghia, τον Αύγουστο του 1955.

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ VOLKSWAGEN T-ROC CABRIOLET 1.5 TSI DSG

Τον επόμενο χρόνο άρχισαν οι πρώτες παραδόσεις στις ΗΠΑ, μια αγορά που έμελλε να εξελιχθεί σε βασική για το νεότευκτο όχημα. Παρά τη σπορ σχεδίασή του, ενσωμάτωνε ένα μοτέρ των 36 ίππων και ήταν 68 kg βαρύτερο από το Beetle. Όσον αφορά το 0-96 km/h, οι road testers ενός περιοδικού το ολοκλήρωσαν σε 28 δευτερόλεπτα. Η τελική αντιστοιχούσε σε 120 km/h.

Ακολούθησαν 19 χρόνια εμπορικής επιτυχία για το μοντέλο, καθώς τη γραμμή παραγωγής πέρασαν περισσότερα από 362.500 κουπέ και 80.881 μονάδες σε έκδοση κάμπριο. Το αυτοκίνητο γνώρισε τεράστια δημοφιλία στην αμερικανική αγορά, με 279,000 μονάδες να εξάγονται στις ΗΠΑ.

Οι τίτλοι τέλους για το Karman Ghia Type 14 (όπως ήταν η πλήρης ονομασία του) έπεσαν το 1974, ενώ λίγο πριν αποσυρθεί από την παραγωγή είχε υποβληθεί σε σημαντική αναβάθμιση. “Κατέληξε” φιλοξενώντας 60 ίππους, χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί η θελκτική εικόνα του εξωτερικού του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...