Μεγάλο πρότζεκτ: Φωτοβολταϊκά πάνελ πάνω από αυτοκινητοδρόμους

Ερωτηματικό η ανθεκτικότητά τους σε ακραία καιρικά φαινόμενα

  • -
  • -

Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχουν στραμμένη την προσοχή τους οι Γερμανοί, oi Αυστριακοί και οι Ελβετοί, οι οποίοι επιθυμούν να διανθίσουν τους αυτοκινητοδρόμους των χωρών τους με φωτοβολταϊκά πάνελ. Αυτά θα βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια των δρόμων έχοντας τη μορφή σκέπαστρου.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα υπό την ονομασία PV-SUD το οποίο θα διεξαχθεί από το Αυστριακό Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΑΙΤ) σε συνεργασία με το ερευνητικό Ινστιτούτο ηλιακής ενέργειας Φραουνχόφερ και την ελβετική εταιρεία Forster Industrietechnik.

Οι επιστήμονες επικεντρώνονται στη θωράκιση του πιλοτικού έργου, με φόντο την προστασία από την βροχόπτωση και την υπερθέρμανση. Παράλληλα, επιθυμούν να εξετάσουν αν τα φωτοβολταϊκά πάνελ μπορούν να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στους αυτοκινητοδρόμους, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται και η λειτουργική, τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα ανάλογων εγχειρημάτων.

Αναλυτικότερα, το πρώτο σκέλος του πρότζεκτ αφορά τη δημιουργία ενός πρωτότυπου φωτοβολταϊκού πάνελ, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής των τμημάτων καθώς και των δομών υποστήριξης.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν τα φωτοβολταϊκά μπορούν όντως να είναι λειτουργικά, και αν φέρουν ασπίδα προστασίας έναντι των ακραίων καιρικών φαινόμενων. Η οδική ασφάλεια βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των εμπλεκόμενων μελών. Εφόσον αυτή επιτευχθεί, οι επιστήμονες θα εξετάσουν την αξιοπιστία των συστημάτων.

Πρωτοπόρος η Γαλλία

Γιγαντιαία βήματα στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε αυτοκινητοδρόμους έχει υλοποιήσει από το 2016 η Γαλλία. Ειδικότερα, έξω από χωριό της Νορμανδίας δεσπόζουν επίπεδα φωτοβολταϊκά πάνελ συνολικής επιφάνειας 2,8 στρεμμάτων.

Πρόκειται επίσης για πιλοτικό έργο που είχε σκοπό την άντληση στοιχείων για το αν η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια αρκεί για τον φωτισμό του αυτοκινητοδρόμου και των δρόμων του χωριού.

Πολλοί, ωστόσο, αμφέβαλαν για την οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης (5 εκατ. ευρώ- ανά χιλιόμετρο δρόμου), καθώς και την ανθεκτικότητά τους για να αντέχουν τη διερχόμενη κίνηση.

Σύμφωνα πάντως με την εταιρεία Colas, που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου, τα πάνελ έχουν καλυφθεί με ρητίνη που περιέχει τρία στρώματα πυριτίου, έτσι ώστε να αντέχουν ακόμα και τα πιο βαριά οχήματα.

Πηγή: pv-magazine-com

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...