Τουρκία: Αποθαρρύνει τις εισαγωγές αυτοκινήτων μέσω της αύξησης των δασμών!

Οι Τούρκοι κάνουν μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν την οικονομία τους

  • -
  • -

Μια απέλπιδα προσπάθεια ώστε να αμβλύνει την επιδείνωση του εξωτερικού της εμπορίου, είναι σταθερά ελλειμματικό, αποτέλεσμα εν μέρει και της πανδημίας του κορονοϊού, προχωρά η Τουρκία μέσω της σημαντικής αύξησης των δασμών για τα περισσότερα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

Με προεδρικό διάταγμα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα αυτοκίνητα έως 1.600 κκ (σ.σ. πλειονότητα αυτοκινήτων της γειτονικής χώρας) αυξάνεται στο 80% από το 60% που ήταν μέχρι πρότινος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αξιοσημείωτη αύξηση γνωρίζει και ο φόρος για τα αυτοκίνητα άνω των 2.000 κκ, μιας και εκτοξεύεται από το 100% στο 130%, ενώ για τα πολυτελή αυτοκίνητα θα μεταπηδήσει από το 160% στο 220%.

«Για άλλη μια φορά η Τουρκία έχει τους υψηλότερους φόρους για τα αυτοκίνητα παγκοσμίως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εταιρείας EBS στην Κωνσταντινούπολη, Erol Sahin, ο οποίος αποσαφήνισε πως η εκτόξευση των δασμών θα επηρεάσει και την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΟΙ ΒΛΕΨΕΙΣ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Αναλυτικότερα, μπορεί οι δασμοί να μην επιβάλλονται στα αυτοκίνητα που παράγονται εντός της Τουρκίας, αλλά θα επηρεάσουν τους εγχώριους κατασκευαστές, μιας και είθισται να στηρίζονται σε εισαγόμενα προϊόντα.

Τα ανωτέρω μέτρα εφαρμόζονται κατόπιν της επιβολής μιας δεσμίδας φορολογικών αυξήσεων την οποία ανακοίνωσε η Τουρκία ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Μέσω αυτών η γειτονική χώρα επιθυμεί να σώσει την οικονομία της μέσω της αποθάρρυνσης των εισαγωγών αγαθών, και της υποστήριξης της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής.

Σημειώνεται πως εντός του Ιουνίου, η Τουρκία ανακοίνωσε το έβδομο κατά σειρά έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Τον ίδιο μήνα η αξία των εισαγωγών αυτοκινήτων συγκροτήθηκε στα 5,2 δισ. δολάρια, αύξηση της τάξεως του 16% συγκριτικά με το 2019.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...