Τι εστί Nissan;

Nissan, Datsun και αγροτικά με καρπούζια να σημαδεύουν τα παιδικά μας χρόνια

  • -
  • -

Αναρωτήθηκες ποτέ πώς, πότε και υπό ποιες συνθήκες προέκυψε το όνομα και το λογότυπο της αγαπημένης σου μάρκας; Η νέα σειρά «Τι εστί» του GOCAR είναι εδώ να σου λύσει την απορία, αναλαμβάνοντας να ξεδιαλύνει το παρελθόν και μίας καινούργιας μάρκας κάθε μέρα.

gtr

Συνεχίζουμε σταθερά με την Άπω Ανατολή και μετά την Toyota, έρχεται η Nissan!

Ξεκινά την ζωή της ως Datsun, το 1914, με το πρώτο αυτοκίνητο της εταιρίας να ονομάζεται DAT. Το όνομα Nissan πρωτοεμφανίζεται την δεκαετία του ’30, με το πρώτο όχημα να βγαίνει από το εργοστάσιο της Γιοκοχάμα, το 1935.

Από την ίδρυσή της η Nissan Motor Company παρήγαγε οχήματα Datsun και Nissan. Κατά κύριο λόγο η Datsun έκανε εξαγωγές, γι’αυτό και χρειαζόταν ένα πιο αναγνωρίσιμο σήμα. Ένα μπλε ορθογώνιο σήμα με το όνομα Datsun σε λευκά γράμματα σε ένα κόκκινο κύκλο συμβολίζοντας τον ήλιο ήταν αρκετά χαρακτηριστικό για την εταιρία. Τα αυτοκίνητα Nissan στόχευαν κυρίως την ιαπωνική αγορά, οπότε ένα απλό Nissan αρκούσε.

Το 1984 το κομμάτι της Datsun αποκόπηκε και η Nissan υιοθέτησε το μπλε-κόκκινο σήμα με μικρές αλλαγές. Το 1988 η Nissan αναζητά μια νέα ταυτότητα που θα κάνει την εταιρία να μείνει για πάντα διαχρονική. Έτσι το σήμα αποκτά γκρι και ασημένιες λεπτομέρειες αντικαθιστώντας το μπλε-κόκκινο. Το ’90 επανέρχεται το ορθογώνιο και ο κύκλος σε ασπρόμαυρες αποχρώσεις. Τέλη της δεκαετίας του ’90 η Nissan περνάει οικονομικές δυσκολίες και η εταιρία έρχεται στα χέρια της Renault. Η τελευταία αναβάθμιση του εμβλήματος γίνεται το 2012, όπου αποκτά περισσότερη γυαλάδα, καμπύλες, σε ασημί και γκρι τόνους, κάνοντάς το ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σήματα στην ιστορία των αυτοκινήτων.

Εμείς όποτε σκεφτόμαστε την Nissan, θυμόμαστε τα θρυλικά σπορ αυτοκίνητα όπως την σειρά μοντέλων Ζ και τα Skyline, αλλά ακόμα πιο έντονα θυμόμαστε το Datsun της γειτονιάς με τα καρπούζια του Βαγγέλη, που είναι μέλι, είναι μέλι! Εσάς τι σας θυμίζει αυτή η μάρκα;

datsun

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...