Μήπως δεν τοποθετείς σωστά τη συσκευή πλοήγησης;

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν για την οδική ασφάλεια

  • -
  • -

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, οι οθόνες για τους χάρτες πλοήγησης έχουν ενσωματωθεί στο ταμπλό ώστε να αποσπούν όσο το δυνατόν λιγότερο την προσοχή του οδηγού κατά τη χρήση τους. Όταν όμως δεν υπάρχει εργοστασιακό navigation, οι συσκευές πλοήγησης που τοποθετούνται πάνω στο παρμπρίζ είναι η λύση.

Πώς όμως πρέπει να τοποθετούμε το GPS ώστε να μην κινδυνεύουμε κατά την οδήγηση; Σύμφωνα με το βρετανικό οργανισμό GEM Motoring Assist, οι συσκευές πλοήγησης με οθόνη πολλών ιντσών περιορίζουν σημαντικά την ορατότητα του οδηγού προς το δρόμο.

«Ακόμη και μία συσκευή πλοήγησης 7 ιντσών περιορίζει σημαντικά την ορατότητα, ιδίως αν έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του παρμπρίζ, κάτω από τον εσωτερικό καθρέπτη», τονίζει ο επικεφαλής του GEM, Neil Worth. «Ειδικά σε καμπές του δρόμου και διασταυρώσεις, ενδέχεται να “κρύψει” πεζούς και ποδηλάτες».

Ο GEM προτείνει να έχουμε ρυθμίσει σωστά το κάθισμά μας, πριν τοποθετήσουμε τη συσκευή πλοήγησης. Ώστε να το φθάνουμε χωρίς να τεντωνόμαστε και να μην μας περιορίζει σημαντικά την ορατότητα.

Η πιο σωστή θέση τοποθέτησης είναι όσο το δυνατόν πιο χαμηλά στο παρμπρίζ και κοντά στον οδηγό.

Δεν πρέπει να είναι σε σημείο όπου μπορεί προκαλέσει τραυματισμό στον οδηγό ή το συνοδηγό σε περίπτωση σύγκρουσης.

Και επίσης δεν πρέπει να τοποθετείται ψηλά στο παρμπρίζ, καθώς περιορίζει την ορατότητα του οδηγού, όπως επίσης το τροφοδοτικό καλώδιο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...