Η μείωση των τροχαίων 'περνά' μέσα από τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων

Interamerican, Anytime και ΕΜΠ υπογράμμισαν την αξία της ψηφιακής τεχνολογίας

  • -
  • -

Τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα συστήματα ασφαλείας και εν γένει η ψηφιακή τεχνολογία στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων ανέδειξαν κατά τη διάρκεια τριμελούς διαδικτυακής συζήτησης η Interamerican, η Anytime και το Πρατήριο Οδικής Ασφάλειας (ΕΜΠ).

«Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων μεταφορών, καθώς και η πρόοδος στην επιστήμη των δεδομένων και στην τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην προληπτική αντιμετώπιση του μείζονος παγκόσμιου κοινωνικού προβλήματος των οδικών ατυχημάτων», δήλωσε ο Γιώργος Γιαννής, συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του ΕΜΠ.

Όπως τόνισε ο συγκοινωνιολόγος υπάρχει διαθέσιμη μια ποικιλία αποτελεσματικών τεχνολογιών η οποία σχετίζεται με τα έξυπνα συστήματα μεταφορών (Intelligent Transport Systems - ITS).

Τα έξυπνα συστήματα μεταφορών διακρίνονται σε τρεις κύριες κατηγορίες:

- Σε τεχνολογίες ασφάλειας εντός του οχήματος, όπως π.χ. είναι τα συστήματα ανίχνευσης αλκοόλ, συστήματα ανίχνευσης υπνηλίας, συστήματα καταγραφής δεδομένων συμβάντων, συστήματα παρακολούθησης της χρήσης ζώνης ασφαλείας κ.ά.

- Σε συστήματα ασφάλειας βάσει της υποδομής: διαχείρισης ταχυτήτων, δυναμικής διαχείρισης κυκλοφορίας και προειδοποιήσεων τοπικού κινδύνου, αυτοματοποιημένης επιβολής κανόνων κυκλοφορίας κ.ά.

- Σε συνεργατικά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούν τόσο την υποδομή όσο και το όχημα με κατάλληλους συνδέσμους επικοινωνίας μεταξύ τους: π.χ. έξυπνη προσαρμογή ταχύτητας (ISA), e-call, συστήματα πλευρικού ελέγχου κ.ά.

ΟΙ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Προηγμένες αναλύσεις μέσω συλλογής δεδομένων

Μάλιστα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα οδικής ασφάλειας, πλέον μπορούν να διεξάγουν προηγμένες αναλύσεις οδικής ασφάλειας χάρη στα δεδομένα που συλλέγονται μέσω της αυξανόμενης χρήσης έξυπνων κινητών τηλεφώνων, αισθητήρων και συνδεδεμένων αντικειμένων.

Με ανάλογες αναλύσεις, υποστηρίζονται ο προσδιορισμός βασικών παραγόντων κινδύνου, η αντιμετώπιση της επικίνδυνης συμπεριφοράς και των σφαλμάτων των χρηστών της οδού, καθώς και κρίσιμες παράμετροι σχετικές με την κυκλοφορία, τις υποδομές και τα οχήματα.

Εκ μέρους της Interamerican ο Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και Υπευθυνότητας, εστιάζοντας εδώ και 15 χρόνια στην αποτελεσματικά προληπτική διαχείριση του κινδύνου στην οδική κυκλοφορία ως ζητήματος εταιρικής ευθύνης, υπογραμμίζει ότι οι πρακτικές ασφάλισης είναι αναπόσπαστες από αυτές της οδικής ασφάλειας.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Όπως επισημαίνει το στέλεχος της εταιρείας, «η ψηφιοποίηση και η χρήση νέων τεχνολογιών είναι αξιοποιήσιμη τόσο για να βελτιώνεται η συνείδηση και κουλτούρα ασφαλούς οδήγησης όσο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων και επιλογών για την οδική ασφάλεια, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα δε στον ασφαλιστικό κλάδο», συμπληρώνοντας πως η INTERAMERICAN και η Anytime κινούνται μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση.

 «Ο παράγων χρήστης -αναφορικά με την αντίληψη και τη γνώση- είναι η πιο δυναμική μεταβλητή για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, ως κοινός παρονομαστής άλλωστε, σε σχέση με τους παράγοντες των τεχνικών υποδομών και των εξελίξεων στην αυτοκινητοβιομηχανία. Επομένως, ο “διάλογος” του χρήστη με την εφαρμοσμένη ψηφιακή τεχνολογία για πιο ασφαλή μετακίνηση μπορεί να αλλάξει δραστικά τα πράγματα», καταλήγει.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...