Μπακογιάννης: Έτσι θα είναι ο Μεγάλος Περίπατος στη Βασιλίσσης Όλγας (εικόνες) - Πότε αρχίζουν τα έργα

Ο Δήμαρχος Αθηναίων δημοσίευσε τρεις ψηφιακά επεξεργασμένες φωτογραφίες οι οποίες καταδεικνύουν την τελική μορφή του Μεγάλου Περιπάτου

  • -
  • -

Στην παρουσίαση του τελικού σχεδίου που αφορά την ανάπλαση της Βασιλίσσης Όλγας, ως μέρος του Μεγάλου Περιπάτου, προχώρησε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας, Μπακογιάννης, δημοσιεύοντας τρεις ψηφιακά επεξεργασμένες φωτογραφίες.

Η περιοχή του πεζόδρομου της Βασ. Όλγας θα διανθιστεί με 150 δέντρα, περισσότερους από 5.500 θάμνους και 3.500 πολυετή φωτά. Επιπροσθέτως, θα απελευθερωθούν περισσότερα από 4.000 τ.μ. δημοσίου χώρου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη μετακίνηση ΑμεΑ. Στο επίκεντρο των ανθρώπων που έχουν εκπονήσει το σχέδιο έχουν βρεθεί και οι άνθρωποι με προβλήματα στην όραση, μέσω της δημιουργίας ειδικών λωρίδων με σήμανση.

 “Αυτή είναι η τελική μελέτη του Μεγάλου Περιπάτου στην Βας.Όλγας. Αποτελεί τον άξονα μίας σπουδαίας ιστορικής διαδρομής και ενοποιεί το Ολυμπιείο με το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο και ολοκληρώνει την αρχαιολογική διαδρομή, από τον Κεραμεικό μέχρι τον λόφο του Αρδηττού και το Παναθηναϊκό Στάδιο. Κάνει πραγματικότητα το ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο της πόλης. Φωτίζεται, αποκτά ακόμη περισσότερο πράσινο και απελευθερώνει 4.000τμ δημόσιου χώρου. Αναδεικνύει όλα τα μνημεία της περιοχής και δημιουργεί ένα νέο πνεύμονα στην Αθήνα. Η ανάπλαση της Βας.Όλγας αποδεικνύει ότι το όραμα δεκαετιών μπορεί να γίνει πράξη”, ήταν η λεζάντα που συνόδευε τις φωτογραφίες.

 

 

Με τις παρεμβάσεις στην Βασιλίσσης Όλγας  θα διατηρηθούν:

·         Οι γραμμές ανόδου και καθόδου του Τραμ από και προς το Σύνταγμα. Η λωρίδα καθόδου, που θα χρησιμοποιείται επίσης για την είσοδο και έξοδο Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων προς και από τον Όμιλο Αντισφαιρίσεως Αθηνών και για τη διέλευση οχημάτων κοινής ωφέλειας.

·         Μια λωρίδα εισόδου των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων προς το χώρο στάθμευσης της «Αίγλης» στο Ζάππειο. Η έξοδός τους θα γίνεται από το μικρό δρομάκι που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του γυμναστηρίου του Φωκιανού.

·         Η στάση του Τραμ στην κατεύθυνση προς το Σύνταγμα που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αρδηττού, θα μετακινηθεί στον πεζόδρομο της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, απέναντι από τη στάση της αντίθετης κατεύθυνσης, μπροστά από την είσοδο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.

Με αφορμή την παρουσίαση της τελικής μορφής της Βασ. Όλγας, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε:

«Η Βασιλίσσης Όλγας είναι ο πνεύμονας του Μεγάλου Περιπάτου. Με την ανάπλασή της, μετατρέπεται από ένα δρόμο διέλευσης σε τόπο προορισμού. Γίνεται ο άξονας μίας περιοχής που φωτίζεται, αποκτά ελεύθερο χώρο με πράσινο, φέρνει ισορροπία στις μετακινήσεις αλλά επιτυγχάνει και κάτι σπουδαίο. Δημιουργεί μία ιστορική διαδρομή που αναδεικνύει τα μνημεία και μετατρέπει την επίσκεψη σε εμπειρία. Αυτό αλλάζει στην Αθήνα. Αυτή είναι η επόμενη μέρα της Αθήνας,. Όλη η πόλη, μία ξεχωριστή εμπειρία, στην καθημερινότητά της. Κάθε γωνιά της, προορισμός. Η Βασιλίσσης Όλγας είναι η απόδειξη ότι ένα όραμα δεκαετιών μπορεί να γίνει πράξη»

Το χρονοδιάγραμμα του έργου

Η συνολική μελέτη του έργου είχε ανατεθεί το 2011 σε ομάδα μελετητών από την «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» (ΕΑΧΑ) κατόπιν επιλογής μεταξύ υποψηφίων, ενώ ειδικότερα η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από το Γραφείο Αρχιτεκτονικών και Πολεοδομικών Μελετών «Γιώργος Προβελέγγιος, Νιόβη Προβελεγγίου και Συνεργάτες Ε.Ε.». 

Η μελέτη που θεωρείται ώριμη, καθώς υπάρχει και η διπλή έγκριση του ΚΑΣ, αυτή τη στιγμή επικαιροποιείται. Εκτίμηση είναι πώς αφού προηγηθεί η έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η έναρξη των έργων θα γίνει εντός του 2021.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...