Ακόμη μεγαλύτερη η επιδότηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Υψηλότερο συντελεστή και ανώτατο όριο επιδότησης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κωστής Χατζηδάκης

  • -
  • -

Μία ευχάριστη έκπληξη επιφύλασσε για όσους σχεδιάζουν να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

«Ακούγοντας τα αιτήματα που κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στη Βουλή», όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, «η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στο πρόγραμμα επιδότησης για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών ΙΧ θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο».

Ποιες είναι οι αλλαγές

Το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες, αφού ο νόμος δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα προβλέπει επιδότηση αγοράς:

20% στα φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (έως 30.000 ευρώ Λιανική Τιμή Προ Φόρων-ΛΤΠΦ) και με ανώτατο όριο επιδότησης τις 6.000 ευρώ (αντί 15% που ήταν αρχικά και με ανώτατο όριο τις 5.500 ευρώ)

15% στα ακριβότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (30.001 - 50.000 ευρώ  ΛΤΠΦ) όπως ήταν αρχικά, αλλά με ανώτατο όριο επιδότησης τις 6.000 ευρώ (αντί των 5.500 ευρώ)

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι προβλέπονται κίνητρα για τα ΑμεΑ, με επιδότηση 1.000 ευρώ επιπλέον για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Όπως είπε, θα δοθούν επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αμαξίδια αλλά και κίνητρα για πολυτέκνους. «Με βάση το πρόγραμμα θα επιδοτηθούν περίπου 15.000 αυτοκίνητα και 12.500 δίκυκλα», είπε ο Υπουργός.

Όσον αφορά τα φορολογικά κίνητρα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι δίνονται και για ηλεκτρικά ποδήλατα ή σκούτερ: «Το νομοσχέδιο αυτό συνδυάζει τα μπόνους, στα οποία αναφέρθηκα, με σημαντικά φορολογικά κίνητρα. Παραδείγματος χάρη, η δαπάνη για την αγορά ή τη μίσθωση όχι μόνο ενός ηλεκτρικού οχήματος, αλλά και ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου ή ενός σκούτερ θα εκπίπτει προσαυξημένη κατά 50% και για τα νησιά κατά 70%. Η αγορά των οχημάτων αυτών θα αποσβένεται με αυξημένους συντελεστές κατά τα πρώτα χρόνια και θα εξαιρείται από τα τεκμήρια διαβίωσης η αρχική αγορά κάθε ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αλλά πλέον μετά τη διαβούλευση και ηλεκτρικού μοτοποδηλάτου ή μοτοσικλέτας. Υπολογίζουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, με τα νέα ενισχυμένα κίνητρα, θα έχουμε μείωση της τιμής ενός ηλεκτρικού ΙΧ μέχρι και 35%. Αυτό είναι πράσινη πολιτική στην πράξη και προχωράμε σε μια πραγματικά πράσινη οικολογική ατζέντα».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, υποστήριξε ότι εντός του 2020 το δίκτυο φόρτισης θα πλησιάζει σε αριθμό τους 2.000 φορτιστές, το 2025 θα φθάσει τους 12.000 και το 2030 τους 25.000 φορτιστές.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...