Κατασκευάζονται ελληνικά drones για αποστολές επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών!

Τα drones, τα οποία θα επιχειρούν σε σμήνος, αναπτύσσονται από το ΑΠΘ και ελληνικές εταιρείες

  • -
  • -

Στην κατασκευή προηγμένων drones με λειτουργία «σμήνους» προχωρά το ΑΠΘ συνεπικουρούμενο από πολλές ελληνικές εταιρείες, στο πλαίσιο του “Project Lotus”, ένα πρόγραμμα μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων – Unmaned Aerial Vehicles.

Το drone θα εκτελεί αποστολές επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών εν γένει, εξήγησε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Κυριάκος Υάκινθος, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του ΑΠΘ στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ).

Οι ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στο “Project Lotus” θα αναλάβουν από  την κατασκευή του σκάφους και των πτερύγων των drone μέχρι και το σύστημα Αυτόματου Πιλότου, τα ηλεκτρονικά κ.ά, με αποτέλεσμα το ελληνικό ποσοστό στην κατασκευή να είναι πάνω από το 80%.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής, στο πρόγραμμα συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο θα σχεδιάσει τουςεπονομαζόμενους Αλγόριθμους Διαχείρισης Σμήνους.

Drones που θα επιχειρούν... σε σμήνος

Αναλυτικότερα, θα κατασκευαστούν δύο είδη drones. Το ένα θα λειτουργεί ως «Μητρικό», το μεγάλο (άνοιγμα πτέρυγας 8 έως 9 μέτρα) δηλαδή που θα σχεδιαστεί από το ΑΠΘ, ενώ το άλλο θα είναι ένα μικρότερο που θα παραχθεί σε μεγάλους αριθμούς και θα λειτουργεί συνδυαστικά με το πρώτο σε μορφή σμήνους.

Σημειώνεται πως ο χρόνος για την ολοκλήρωση του “Project Lotus” έχει οριστεί ως 45 μήνες από την εκκίνηση και θα αξιολογείται συνεχώς από το ελληνικό καθώς και το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας.

Τα δικαιώματα από τα drones που θα κατασκευαστούν θα κατοχυρωθούν από το ΑΠΘ, ενώ τα χρήματα θα αξιοποιούνται για τις ανάγκες του πανεπιστημίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...