Μπορεί ένα cabrio να είναι πιο ασφαλές από ένα κλειστό αυτοκίνητο; Μύθοι και αλήθειες

Με βάση έρευνά του, αμερικάνικος οργανισμός υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στη συμμετοχή τους σε τροχαία ατυχήματα

  • -
  • -

Τα ανοικτά αυτοκίνητα υστερούν σε ακαμψία έναντι των αντίστοιχων κλειστών και άρα – θεωρητικά – προσφέρουν χαμηλότερα επίπεδα παθητικής αλλά και ενεργητικής ασφάλειας. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το αντικειμενικό πρόβλημα, οι κατασκευαστές ενισχύουν το αμάξωμα των cabrio, με αποτέλεσμα να είναι πιο βαριά και πιο ακριβά.

Έρευνα πάντως του ανεξάρτητου αμερικανικού οργανισμού IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) έδειξε ότι τα σύγχρονα ανοικτά αυτοκίνητα δεν είναι πιο επικίνδυνα από τα αντίστοιχα κλειστά. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν λιγότερα ατυχήματα και θανάτους οδηγών στα cabrio.

«Τα ευρήματα δε δείχνουν ότι τα cabrio προσφέρουν καλύτερη προστασία στους επιβάτες τους, όμως δείχνουν ότι δεν υπάρχει στατιστική βάση στην ανησυχία πως η απουσία μόνιμης οροφής τα καθιστά πιο επικίνδυνα», ανέφερε ο Eric Teoh, διευθυντής στατιστικών υπηρεσιών του IIHS.

Η έρευνα υπολόγισε τις αναφορές σε τροχαία ατυχήματα και θανάτους οδηγών σε νέα (1-5 ετών) cabrio και μη cabrio, την περίοδο 2014-2018. Μελετήθηκαν επίσης δεδομένα όπως το σημείο πρόσκρουσης, το αν ο οδηγός εκτινάχθηκε από το όχημα, αν φορούσε ζώνη ασφαλείας κ.α.

Τα cabrio συμμετείχαν σε 6% λιγότερα καταγεγραμμένα ατυχήματα σε σχέση με τα κλειστά αυτοκίνητα και υπήρξαν κατά 11% λιγότεροι θάνατοι οδηγών. Όμως στα ανοικτά μοντέλα η πιθανότητα να εκτιναχθεί ο οδηγός από το όχημα είναι υψηλότερη (το 21% όσων έχασαν τη ζωή τους σε cabrio εκτινάχθηκαν, έναντι το 17% όσων σκοτώθηκαν οδηγώντας ένα κλειστό αυτοκίνητο).

Τα ευρήματα του Teoh δείχνουν ότι και στα cabrio και στα κλειστά αυτοκίνητα, περίπου το 1/4 των θανάτων αφορούν ανατροπή του οχήματος, περίπου το 50% δυστύχημα χωρίς την εμπλοκή άλλου οχήματος, το 60% μετωπική σύγκρουση και το 20% πλευρική σύγκρουση.

Πάντως καταγράφηκαν μικρές διαφορές όσον αφορά τη συμπεριφορά των οδηγών: αυτοί των cabrio φορούν συχνότερα ζώνη ασφαλείας και παραβιάζουν λιγότερο τα όρια ταχύτητας, όμως είναι πιο πιθανό να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Δεν έγινε πάντως καταγραφή του πότε οδηγούνται τα cabrio αυτοκίνητα: αν δηλαδή τα οδηγούν με καλό καιρό και με λιγότερη κίνηση, κάτι που μπορεί να επηρεάζει το ποσοστό συμμετοχής τους σε τροχαία ατυχήματα.

Άρα; Τα cabrio δεν είναι ασφαλέστερα λόγω της κατασκευής τους, αλλά πιθανώς λόγω της συμπεριφοράς των οδηγών πίσω από το τιμόνι τους και του πότε κυκλοφορούν στους δρόμους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...