Γιατί δε δόθηκε επιδότηση και για plug-in υβριδικά ΙΧ;

Οι λόγοι για τους οποίους αποκλείστηκαν από τα κίνητρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης

  • -
  • -

Όταν στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), στους στόχους του περιλαμβανόταν και η σημαντική διείσδυση της ηλεκτροκίνησης, σε ποσοστό 30% επί των νέων ταξινομήσεων επιβατικών ΙΧ το έτος 2030. Μέσα σε αυτό το ποσοστό συμπεριλαμβάνονταν όχι μόνο τα 100% ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και τα plug-in υβριδικά (PHEV).

Γιατί όμως τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά ΙΧ δεν περιλαμβάνονται στην επιδότηση που ανακοίνωσαν πρόσφατα ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί;

Όπως μας εξήγησαν στελέχη των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών, τελικά επικράτησε η άποψη να μην επιδοτηθεί η αγορά PHEV επιβατικών ΙΧ, καθώς κινούνται ως επί το πλείστον με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και άρα το όφελος για το περιβάλλον μέσα στις πόλεις δεν είναι σημαντικό.

Πάντως κίνητρα για plug-in υβριδικά ισχύουν για ταξί και επαγγελματικά οχήματα, καθώς αφενός τα αμιγώς ηλεκτρικά δεν είναι πολλά και αφετέρου η μειωμένη αυτονομία τους με μία φόρτιση δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των επαγγελματιών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...