Σκέψη για επιδότηση 20 δισ. ευρώ στην αγορά "πράσινων" αυτοκινήτων από την ΕΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει κάτι τέτοιο ως μέτρο ενίσχυσης της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και μείωσης των εκπομπών CO2

  • -
  • -

Μέχρι σήμερα τα κίνητρα για την αγορά και χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελούσαν υπόθεση κάθε χώρας – μέλους της ΕΕ, ξεχωριστά. Η τεράστια οικονομική επίδραση που είχε όμως η πανδημία του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, ενδέχεται να προκαλέσει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η οποία επικαλείται προσχέδιο για την ενίσχυση του κλάδου των μεταφορών, με ποσό έως 100 δισ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, τα 20 δισ. (σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα) θα δοθούν ως επιδότηση για την αγορά «πράσινων» αυτοκινήτων, μέσα στην επόμενη διετία.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο στόχος είναι αφενός να βοηθηθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες που είδαν τις πωλήσεις τους να πέφτουν κατακόρυφα, αφετέρου να κατευθυνθεί το ευρωπαϊκό κοινό προς οικολογικά αυτοκίνητα, η αγορά των οποίων θα ρίξει κατά πολύ τον μέσο όρο CO2 του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων στους δρόμους της Ευρώπης.

Ποια είναι όμως αυτά τα… πράσινα αυτοκίνητα;

Σύμφωνα με την εφημερίδα εκκρεμούν οι λεπτομέρειες για τον καθορισμό των αυτοκινήτων που θα δικαιούνται την ευρωπαϊκή επιδότηση. Θα είναι μόνο ηλεκτρικά, μήπως και plug-in υβριδικά ή και συμβατικά αυτοκίνητα με εκπομπές CO2 μέχρι ένα όριο;

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει ένα όριο 140 gr. CO2 ανά km για την επιδότηση, ώστε να ενισχυθεί η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας. Αυτό όμως απέχει αρκετά από το στόχο των 95 gr/km που είχε θέσει η ΕΕ προ κορονοϊού και σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις από αρκετές χώρες και οικολογικές οργανώσεις.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΚΟΥΤΕΡ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ

[Πηγή: Suddeutsche Zeitung]

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...