Πρόεδρος ΣΕΑΑ: Η κρατική επιδότηση για αγορά ηλεκτρικών στην Ελλάδα θα είναι αντίστοιχη Γερμανίας και Ολλανδίας

Τι δήλωσε ακόμη για τις φήμες περί απόσυρσης ο Γ. Βασιλάκης

  • -
  • -

Μία ένδειξη του ύψους της κρατικής επιδότησης που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, έδωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ). Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Γεώργιος Βασιλάκης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με στελέχη της διυπουργικής επιτροπής, «είδαμε με μεγάλη μας έκπληξη ότι η επιδότηση για την οποία κουβέντιαζαν ήταν επιπέδου Γερμανίας, Ολλανδίας. Είναι πάρα πολλά χρήματα για να βοηθηθεί κάποιος να αγοράσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο». Το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του Ιουνίου.

Πόσο είναι όμως αυτό το ποσό; Η Ολλανδία δίνει επιδότηση 4.000 ευρώ για κάθε νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ενώ η Γερμανία 3.000 ευρώ (άλλα τόσα προσφέρουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες).

Άρα αν θεωρήσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κυμανθεί στα ίδια περίπου επίπεδα, θα πρέπει να περιμένουμε έκπτωση 3.000-4.000 ευρώ για την αγορά είτε ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου είτε ενός plug-in υβριδικού που εκπέμπει έως 50 gr. CO2 ανά km. Ο κ. Βασιλάκης είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πουληθούν 1.500 τέτοια αυτοκίνητα το 2020 και 3.500 το 2021.

Για τα επαγγελματικά ηλεκτρικά οχήματα (ταξί, βαν κλπ), η επιδότηση θα είναι διπλάσια, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη.

Σχολιάζοντας πρόσφατο δημοσίευμα για απόσυρση (διαβάστε εδώ σχετικά), ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει γενικευμένη απόσυρση, αλλά όσοι αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα πάρουν επιπλέον επιδότηση αν παράλληλα αποσύρουν από την κυκλοφορία ένα παλιό όχημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...