Tι είναι το ESP;

Πρόκειται για το σύστημα ηλεκτρονικής ευστάθειας του οχήματος

  • -
  • -

Είναι το ηλεκτρονικό σύστημα ενεργητικής ασφάλειας το οποίο χρησιμοποιεί την υποδομή του ABS και με κατάλληλους αισθητήρες μπορεί να αντιληφθεί την κατεύθυνση του αυτοκινήτου. Όταν διαταραχθεί η ισορροπία κίνησης του αυτοκινήτου και υπάρχει ολίσθηση, τότε η μονάδα ελέγχου δίνει εντολή στο σύστημα πέδησης να φρενάρει τον κάθε τροχό ξεχωριστά ώστε να ανακτηθεί ο έλεγχος του οχήματος από τον οδηγό.
Το σημαντικό που πρέπει να κάνει ο οδηγός, όταν χάσει τον έλεγχο του οχήματος και δεν έχει τις γνώσεις για να τον επανακτήσει, είναι να πατήσει δυνατά φρένο και να στρίψει το τιμόνι προς τη σωστή κατεύθυνση, προς τα εκεί δηλαδή που θα έπρεπε να πάει το αυτοκίνητο, για να καταλάβει το σύστημα προς τα που είναι η σωστή πορεία και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.



Στο ESP, που πλέον είναι υποχρεωτικά στάνταρ σε κάθε καινούριο αυτοκίνητο, συμπεριλαμβάνεται και το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (γνωστό παλιότερα ως ASR ή αντισπίν). Όλο και πιο σπάνια δίνεται η δυνατότητα μερικής ή ολικής απενεργοποίησής του.

Έχεις άγνωστη λέξη; Ψάξε την στο γλωσσάρι του GOCAR πατώντας εδώ

Αλλιώς, στείλε την απορία σου στο editors@gocar.gr και θα σου απαντήσουμε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...