ΚΤΕΟ: Τι ισχύει με τα αυτοκίνητα που έπρεπε να περάσουν έλεγχο πριν τη Δευτέρα 14-3-2020

Πώς υπολογίζεται το πρόστιμο εκπρόθεσμου ελέγχου

  • -
  • -

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στις περιπτώσεις που το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) ενός οχήματος είχε καταστεί εκπρόθεσμο (έχει λήξει) πριν από τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2020, ημερομηνία αναστολής της λειτουργίας των ΚΤΕΟ λόγω του κορονοϊού, στον υπολογισμό της καταβολής του ειδικού τέλους εκπροθέσμου δεν θα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα της παράτασης των 70 ημερών που δόθηκε λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας,

Για παράδειγμα, ας πούμε πως ένα επιβατηγό όχημα με αναγραφόμενη ημερομηνία ισχύος ΔΤΕ 2-3-2020 δεν ελέγχθηκε πριν την εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων. Το όχημα αυτό κανονικά είχε δικαίωμα για εμπρόθεσμο έλεγχο μέχρι την 9-3-2020 (μια εβδομάδα μετά τη λήξη του ΔΤΕ). Αν ελεγχθεί την 14-5-2020, δηλαδή 10 μέρες μετά την άρση των μέτρων, για τον υπολογισμό του εκπροθέσμου δεν θα ληφθεί υπόψη το χρονικό διάστημα που τα ΚΤΕΟ ήταν κλειστά (από 23-3-2020 έως 3-5-2020). Συνεπώς, το όχημα θα θεωρείται εκπρόθεσμο για 23 μέρες και το πρόστιμο θα υπολογιστεί αναλόγως.

Θυμίζουμε πως με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, παρατείνεται κατά 70 ημέρες η διάρκεια ισχύος εκάστου Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) κάθε κατηγορίας οχήματος, εφόσον η ημερομηνία λήξης του εμπίπτει εντός της χρονικής περιόδου από τη Δευτέρα 14-3-2020 έως και την Κυριακή 3-5-2020. Κατά το διάστημα των 70 ημερών της παράτασης δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο. Διευκρινίζεται ότι για όσα ΔΤΕ λήγουν από την 4-5-2020 και μεταγενέστερα, θα ισχύσει η θεσμοθετημένη συχνότητα ελέγχου.

Οι έλεγχοι ΚΤΕΟ αρχίζουν ξανά τη Δευτέρα 4 Μαΐου, με αυστηρό πρωτόκολλο που ορίζει τη διαδικασία τηλεφωνικού ραντεβού αλλά και πραγματοποίησης του τεχνικού ελέγχου στα οχήματα. Δείτε τι είπε στο GOCAR ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, Κωνσταντίνος Βήκας, σχετικά με τη διαδικασία αλλά και μέχρι το χρονικό περιθώριο που έχουν οι ιδιοκτήτες να περάσουν το όχημά τους από τεχνικό έλεγχο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...