Επίσημο: Το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων

Δείτε τις επίσημες ανακοινώσεις: Πότε σταματούν τα sms, πότε θα μπορούμε να ταξιδέψουμε στην επαρχία, πότε θα ανοίξουν τα σχολεία.

  • -
  • -

Τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστές τις βασικές ημερομηνίες σταδιακής άρσης των μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.

"Δεν κάνουμε χειραψίες και κρατούμε αποστάσεις", συνέστησε ο κ. Μητσοτάκης. "Δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κορονοϊού πραγματικότητα. Η έξοδος θα γίνεται βήμα-βήμα. Το σχέδιο μας θα εναπόκειται σε αναθεωρήσεις".

Έτσι, από τη Δευτέρα 4 Μαΐου σταματά η υποχρεώση αποστολής sms ή συμπλήρωσης εγγράφου για τις μετακινήσεις εντός του νομού. Παράλληλα, ανοίγουν τα καταστήματα λιανικής, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα προσωπικής υγιεινής και τα ΚΤΕΟ. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 11 Μαΐου θα ανοίξουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.  

Θα επιτρέπεται από τις 4 Μαΐου η ατομική άθληση στους ανοικτούς χώρους και τη θάλασσα, αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμείνουν κλειστές. Ανοικτές θα είναι οι εκκλησίες για ατομική λατρεία.

Οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων θα μπορούν να μεταβούν στα εξοχικά τους από τη Δευτέρα 18 Μαΐου, καθώς τότε θα λήξει η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Πάντως οι μετακινήσεις από την ηπειρωτική χώρα προς τα νησιά θα επιτραπούν από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, όταν θα ανοίξουν και τα εμπορικά κέντρα. 

Τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά
, με πρώτους τους μαθητές της Γ' Λυκείου να επιστρέφουν στα θρανία στις 11 Μαΐου. Μία εβδομάδα μετά θα πάνε στα σχολεία οι μαθητές των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου, ενώ όπως είπε τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σχετικές λεπτομέρειες θα δώσει το απόγευμα της Τετάρτης 29 Απριλίου, η Υπουργός Παιδείας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...