Το ελληνικό Chaos των 3.000 ίππων!

Η Spyros Panopoulos Automotive αποκαλύπτει μέρος του ελληνικού hypercar των 3.000 ίππων

  • -
  • -

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Σπύρος Πανόπουλος, γνωστός από το χώρο των βελτιώσεων, αλλά και για το μοναδικό Mitsubishi Lancer EVO με το οποίο έχει κερδίσει σε αγώνες Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Dragster, γνωστοποιούσε την έναρξη της σχεδίασης και της κατασκευής ενός ελληνικού hypercar. Ο ίδιος είναι γνωστός και καταξιωμένος στο χώρο των βελτιώσεων και ιδιαίτερα στην εξέλιξη κινητήρων. Το άλμα στη δημιουργία ενός ελληνικού hypercar είναι μεγάλο, αλλά ο ίδιος έχει ξεκινήσει μία τεράστια προσπάθεια για την υλοποίηση του. Ο στόχος του Σπύρου Πανόπουλου και των εννέα Ελλήνων μηχανικών που εργάζονται στην εταιρεία του είναι να έχουν το Chaos έτοιμο για την έκθεση της Γενεύης τη νέα χρονιά.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά προσεγμένη προσπάθεια. Δεν είναι τυχαίο, πως η παραμικρή λεπτομέρεια που απαιτείται για τη δημιουργία ενός αυτοκινήτου, σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από την Panopoulos Automotive. Από τα φωτιστικά σώματα, τον πίνακα οργάνων, την οθόνη αφής και τους καθρέφτες που θα λειτουργούν με κάμερα, μέχρι τον κινητήρα, όλα γίνονται in house. Στοιχείο που αυξάνει ακόμα περισσότερο τον βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος, αλλά αναδεικνύει την ποιότητα της προσπάθειας.

Οι προδιαγραφές του Chaos θυμίζουν το… όνομα του! Τρομακτικές με μία λέξη, αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για ένα hypercar 3.000 ίππων, το οποίο θα ζυγίζει κοντά στα 1.100 κιλά. Το μονοκόκ σασί είναι κατασκευασμένο από zylon, ένα υλικό που χρησιμοποιείται στα μονοθέσια της Formula 1, ενώ στο αμάξωμα έχει γίνει εκτενής χρήση κέβλαρ και υψηλής αντοχής αλουμινίου. Η κίνηση θα μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω ενός διαφορικού Torsen που έχει σχεδιάσει η ίδια η Panopoulos Automotive με κατανομή 35-65 εμπρός-πίσω, ενώ το κιβώτιο θα είναι αυτόματο οκτώ σχέσεων. Όσον αφορά τα φρένα φυσικά θα είναι κεραμικά…

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η κινητήρια μονάδα, αφού κάτω από το Chaos θα κρύβεται ένα δεκακύλινδρο σύνολο χωρητικότητας 4.000 cc με δύο τούρμπο και με δέκα μπεκ άμεσου και δέκα έμμεσου ψεκασμού. Ο κινητήρας με τις 40 βαλβίδες θα προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, με απόδοση 2.000 και 3.000 ίππων. Η κορυφαία της σειράς θα διαθέτει κεραμικά πιστόνια, μπιέλες από ανθρακονήματα και δύο τούρμπο με στόμιο 78 χλστ. και όριο περιστροφής τις 12.000 rpm! Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά πόσο καταιγιστικές θα είναι οι επιδόσεις του, αλλά σύμφωνα με τον Σπύρο Πανόπουλο η αεροδυναμική μελέτη έχει γίνει για ταχύτητες της τάξεως των 500 km/h.

Η Panopoulos Automotive δεν έχει αποκαλύψει πλήρως το εκρηκτικό Chaos, αλλά μας προσφέρει συχνά μικρές «δόσεις» από το ξεχωριστό hypercar δημοσιοποιώντας εντυπωσιακές λεπτομέρειες του αμαξώματος. Αναμφίβολα, πρόκειται για μία εντυπωσιακή προσπάθεια για την Ελλάδα του 2020 και σίγουρα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί, αλλά και κατά πόσο η συγκεκριμένη προσπάθεια θα στηριχθεί. Κάτι που ευελπιστούν όλοι, και όχι αποκλειστικά μόνο οι φίλοι της αυτοκίνησης. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...