Homologation Special Vol. II: Track Edition (poll)

Κατασκευάστηκαν για οδήγηση στην πίστα, αλλά για να συμβεί αυτό έπρεπε να προκύψουν πρώτα και οι απαραίτητες εκδόσεις δρόμου

  • -
  • -

BMW M1

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 η BMW επιθυμούσε να εμπλακεί στους αγώνες, έχοντας στόχο να κερδίσει την Porsche. Ξεκίνησε μία συνεργασία με την Lamborghini για την κατασκευή του αυτοκινήτου που θα κέρδιζε, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Με τη βοήθεια τεχνικών της ιταλικής εταιρείας και του τμήματος M Division, δημιουργήθηκε η Μ1. Το πρώτο κεντρομήχανο μοντέλο της BMW, μέχρι το i8 σήμερα, το οποίο παράχθηκε σε μόλις 500 κομμάτια και θεωρείται από τα κορυφαία αγωνιστικά της δεκαετίας του ’70.

BMW M3

Για πολλούς αποτελεί το μοντέλο που άλλαξε την ιστορία του M Division. Μπορεί η πρώτη δημιουργία του τμήματος να ήταν η Μ1 που παρουσιάστηκε το 1978, ενώ είχαν προηγηθεί οι Μ5 και Μ635i, αλλά η Μ3 έμελλε να είναι αυτή που θα γράψει ιστορία. Κατασκευάστηκε σύμφωνα με τους κανονισμούς του Gr. A και στόχος ήταν η νίκη στο Γερμανικό Πρωτάθλημα Τουρισμού απέναντι στις Mercedes και Audi. Το αποτέλεσμα ήταν ένα αυτοκίνητο που σήμερα θεωρείται συλλεκτικό.

Dauer Porsche 962 LΜ

Η ιστορία της Porsche 962 του Jochen Dauer είναι λίγο διαφορετική. Στις αρχές της δεκαετίας η Dauer Racing πήρε αγωνιστικές 962 και πραγματοποίησε τις απαραίτητες μετατροπές για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δρόμο και φυσικά να πωληθούν. Το 1994, και με την παρότρυνση της Porsche, η Dauer Racing εκμεταλλεύθηκε ένα «παραθυράκι» στους κανονισμούς και κατασκεύασε τη φημισμένη 962 LM. Και με αυτό τον τρόπο, η ομάδα του κέρδισε τις 24 Ώρες του Le Mans την ίδια χρονιά με την υποστήριξη της Porsche, χαρίζοντας στη θρυλική 962 την τελευταία της νίκη.

Ferrari 250 GTO

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια… Η Gran Turismo Omologato (GTO) αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια κα ακριβά μοντέλα της αυτοκίνησης σήμερα. Μόλις 36 κατασκευάστηκαν, με ξεκάθαρο στόχο της ιταλικής ομάδας να κυριαρχήσει στις πίστες. Δεν είναι τυχαίο, ότι για να πωληθεί μία το στα μέσα της δεκαετίας του ‘60, έπρεπε πρώτα να δώσει έγκριση ο Enzo Ferrari! Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη λίστα με τις πιο ακριβές πωλήσεις αυτοκινήτων στην ιστορία, τις δύο πρώτες θέσεις κατέχει η 250 GTO.  

Mercedes 190E 2.5 16 EVO II

Πρόκειται για την απάντηση της Mercedes στο Γερμανικό Πρωτάθλημα Τουρισμού. Η πολυτελής γερμανική λιμουζίνα, μεταμορφώθηκε σε αγωνιστικό όπλο καταφέρνοντας να κερδίσει νίκες και τίτλους στο DTM. Η τελευταία της εκδοχή η EVO II, ήταν η ισχυρότερη 190Ε που κατασκευάστηκε ποτέ, με την Cosworth να έχει βάλει το χέρι της στον κινητήρα των 235 ίππων. Μόλις 500 ΕVO II κατασκευάστηκαν και αναμφίβολα σήμερα θεωρούνται συλλεκτικές.

Mercedes CLK-GTR

Οι προδιαγραφές και η εικόνα της μοιάζουν με αυτές της 911. Κάτι απολύτως λογικό, αφού πρόκειται για την αγωνιστική πρόταση της Mercedes στην ίδια κατηγορία. Η GTR παρουσιάστηκε λίγο αργότερα από την CLK παραγωγής και το μοναδικό κοινό στοιχείο που είχαν ήταν τα φανάρια εμπρός-πίσω. Στόχος ήταν η συμμετοχή στο Le Mans και οι Γερμανοί τεχνικοί σχεδίασαν μία αγωνιστική κατασκευή με 12κύλινδρο κινητήρα στο κέντρο με απόδοση 612 και σειριακό κιβώτιο. Από το οποίο και προέκυψαν 25 αυτοκίνητα δρόμου. Και μάλιστα μερικά σε κάμπριο έκδοση!

Nissan R390 GT1

Ακόμα μία δημιουργία, αποτέλεσμα των κανονισμών της FIA στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Όπως και οι 911 GT1 και CLK-GTR, μόλις δύο R390 κατασκευάστηκαν από τη Nissan. Φυσικά, η φιλοσοφία του δεν διαφοροποιούταν σε σχέση με τον ανταγωνισμό, με τον κινητήρα να είναι τοποθετημένος στο κέντρο, ο οποίος και απέδιδε στην έκδοση δρόμου 550 ίππους. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι τη σχεδίαση και εξέλιξη του αυτοκινήτου είχε αναλάβει η Tom Walkinshaw Racing, η οποία και έχει συνδέσει το όνομα της με την Jaguar.

Nissan Skyline R33 LM

Για αρκετούς ένα πραγματικό κόσμημα και πιθανότατα από τα πιο σπάνια Skyline. Όταν οι κανονισμοί στους αγώνες αντοχής άλλαξαν το 1994, οι περισσότεροι Κατασκευαστές αποφάσισαν να αποσυρθούν. Αντίθετα, η Nissan βελτίωσε τη δική της εκδοχή παρουσιάζοντας το R33 LM. Ένα αγωνιστικό δρόμου με βάρος 1150 κιλά, την κίνηση να μεταφέρεται πλέον στους πίσω τροχούς, ισχύ της τάξεως των 400 ίππων και με διαφοροποιημένα έντονα αεροδυναμικά βοηθήματα σε όλο το αμάξωμα. Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη σπανιότητα του μοντέλου. Το οποίο και είναι το μοναδικό που κατασκευάστηκε ποτέ.

Panoz Esperante GT-R1

Μόλις δύο κατασκευάστηκαν, αποκλειστικά για την έκδοση της απαραίτητης ομολογκασιόν. Η αμερικανική εταιρεία δανείστηκε το όνομα του μοντέλου Esperante και ουσιαστικά έκτισε ένα αγωνιστικό που μπορούσε να κυκλοφορήσει στο δρόμο. Όπως και το αυτοκίνητο που συμμετείχε στους αγώνες αντοχής, διέθετε οκτακύλινδρο κινητήρα από τη Ford, 6.000 cc έχοντας απόδοση 600 ίππων. Όμως, το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η τοποθέτηση του κινητήρα ανάμεσα στον εμπρός άξονα και τον οδηγό, κάτι που δικαιολογεί και το μεγάλο μπροστινό μέρος.

Porsche 911 GT1 Streetversion

Όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η Porsche αποφάσισε να επιστρέψει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής, επέλεξε να σχεδιάσει ένα αυτοκίνητο από λευκό χαρτί και να μην χρησιμοποιήσει ως βάση κάποιο από τα υπάρχοντα μοντέλα της γκάμας της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κατασκευαστούν 25 αυτοκίνητα για την έκδοση της ομολογκασιόν και να προέκυψε η GT1. Ουσιαστικά, η πρώτη 911 με τον κινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο. Το μόνο που μοιραζόταν με το γερμανικό μοντέλο ήταν τα εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα. Ο εξακύλινδρος κινητήρας των 3.200 cc σε έκδοση δρόμου ήταν… «φιμωμένος», με αποτέλεσμα η ισχύς να περιορίζεται στους 544 ίππους και τα 600 ροπής.

Toyota GT-One

Βίοι παράλληλοι και για την ιαπωνική εκδοχή στη μάχη του Le Mans. Λίγο πριν στρέψει την προσοχή της στην Formula 1, η Toyota προσπάθησε για τη διάκριση στους αγώνες Αντοχής. Όπως και οι αντίπαλοι της, κατασκεύασε ένα αγωνιστικό και του φόρεσε το μανδύα του μοντέλου παραγωγής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η GT-One. Ο οκτακύλινδρος κινητήρας των 3.600 cc απέδιδε παραπάνω από 600 ίππους, τιμή που ήταν σαφώς μεγαλύτερη στην αγωνιστική έκδοση. Μόλις δύο κατασκευάστηκαν και αμφότερες ανήκουν στην Toyota. Η μία είναι στο μουσείο της εταιρείας στην Ιαπωνία και η δεύτερη στις εγκαταστάσεις της Toyota Motorsport στην Κολονία.

Και τώρα πείτε μας. Ποιο homologation special θα θέλατε στο γκαράζ των ονείρων σας;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...