Λιγότερα diesel στους δρόμους = υψηλότερες εκπομπές CO2

Η δαιμονοποίηση των πετρελαιοκινητήρων έχει αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου

  • -
  • -

Την ανησυχητική αύξηση στον μέσο όρο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά νέο επιβατικό αυτοκίνητο που πωλείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφει η ανάλυση της JATO Dynamics για τις εκπομπές ρύπων. Το CO2 είναι το αέριο με την μεγαλύτερη επίδραση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, με τους κινητήρες βενζίνης να εκπέμπουν περισσότερα gr/km, σε σχέση με τους αντίστοιχους diesel.

Η δαιμονοποίηση των αυτοκινήτων diesel σε αρκετές χώρες και πόλεις της Ευρώπης έχει ως αποτέλεσμα το μερίδιό τους να μειώνεται σταθερά στη Γηραιά Ήπειρο. Κάτι που με τη σειρά του οδήγησε σε αύξηση για τρίτη συνεχή χρονιά του μέσου όρου εκπομπών CO2 για τα νέα επιβατικά μοντέλα.

Σύμφωνα με την JATO Dynamics, ο μέσος όρος CO2 ανά αυτοκίνητο για το 2019 ήταν 121,8 gr/km, έναντι 120,5 gr/km το 2018. Πρόκειται μάλιστα για τον υψηλότερο μέσο όρο από το 2014! (τότε ήταν 123,3 gr/km). Αυτό οφείλεται κυρίως στο διαρκώς μειούμενο μερίδιο των diesel και στο αυξανόμενο των βενζίνης και δευτερευόντως στην άνοδο πωλήσεων των SUV, τα οποία ως μεγαλύτερα και βαρύτερα αυτοκίνητα έχουν αυξημένες εκπομπές ρύπων.

Από τη μία λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει όλο και πιο αυστηρούς στόχους στις αυτοκινητοβιομηχανίες για τον μέσο όρο CO2 του στόλου των οχημάτων που πουλάνε στην Ευρώπη και από την άλλη τα κράτη-μέλη της αλλά και τοπικές αρχές θέτουν περιορισμούς στην κυκλοφορία των diesel. Αποτέλεσμα, αρκετοί καταναλωτές να φοβούνται και να επιλέγουν τελικά ένα αυτοκίνητο βενζίνης που έχει και πιο υψηλή κατανάλωση και μεγαλύτερες εκπομπές CO2!

Τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στην Ευρώπη το 2019 είχαν μέσο όρο CO2 στα 63,2 gr/km, όμως το μικρό τους συνολικά μερίδιο δεν περιόρισε σημαντικά τον συνολικό μέσο όρο.

Οι 4 από τις 5 σημαντικές αγορές αυτοκινήτου στην Ευρώπη παρουσίασαν αυξημένο μέσο όρο CO2 το 2019 σε σχέση με το 2018: Γερμανία +0,8 gr/km, Μ. Βρετανία +2,3 gr/km, Ιταλία +3 gr/km, Ισπανία +2 gr/km. Μόνο η Γαλλία εμφάνισε πτώση στον μέσο όρο CO2 ανά νέο αυτοκίνητο (- 0,9 gr/km), χάρη κυρίως στις πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όσο για την Ελλάδα, ο μέσος όρος ανέβηκε σημαντικά, από 111,4 gr/km το 2018 στα 116 gr/km το 2019!

Το χαμηλότερο μέσο όρο στην ΕΕ έχει η Ολλανδία, με 100,1 gr/km, ενώ σε όλη την Ευρώπη η Νορβηγία με 60,3 gr/km.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...