Με τη Giulia γίνεται η αναβίωση της θρυλικής GTA

Η Alfa Romeo γιορτάζει τα 110 χρόνια από την ίδρυση της χαρίζοντας στην Giulia το εμβληματικό χαρακτηριστικό GTA

  • -
  • -

Στις 24 Ιουνίου η Alfa Romeo θα γιορτάσει τα 110 χρόνια από την ίδρυση της, με την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία να μας έχει χαρίσει μοναδικές κατασκευές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην αυτοκίνηση. Στο πλαίσιο αυτών των εορτασμών, η Alfa Romeo αναβίωσε το εμβληματικό χαρακτηριστικό Gran Turismo Alleggerita ή πιο απλά GΤΑ. Το θρυλικό αρκτικόλεξο που έχει συνδεθεί στο παρελθόν με μερικές από τις κορυφαίες κατασκευές της ιταλικής εταιρείας φιλοξενείται πλέον στο αμάξωμα της Giulia, η οποία αποκτά εκρηκτικό χαρακτήρα. Μάλιστα, θα είναι διαθέσιμη σε δύο εκδόσεις, με την Giulia GTA να διατίθεται με τέσσερις θέσεις, ενώ η σκληροπυρηνική GTAm με μόλις δύο μπάκετ καθίσματα με ζώνες έξι σημείων και κλωβό ασφαλείας. Και στις δύο περιπτώσεις, ο κινητήρας είναι ο ίδιος, με τον διτούρμπινο εξακύλινδρο των 2.900 cc να αποδίδει 540 ίππους, αντί των 510 της QV. Όμως, η παράδοση επιτάσσει τα μοντέλα που φέρουν το χαρακτηριστικό GTA να διακρίνονται για το χαμηλό τους βάρους, κάτι που ισχύει και στη σύγχρονη εκδοχή.

Καταρχήν, οι τεχνικοί της Alfa Romeo εστίασαν στη βελτίωση της αεροδυναμικής με την Giulia GTA να διαθέτει ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα για να βελτιώσει την πρόσφυση. Οι συγκεκριμένες λύσεις είναι προϊόν συνεργασίας με την ομάδα της Sauber F1 και αποκαλείται Sauber Aerokit. Σε αυτό περιλαμβάνονται και τα πλαϊνά side skirts, η πίσω αεροτομή και το ενεργό εμπρός σπλίτερ. Το σύστημα εξαγωγής είναι από τιτάνιο και φέρει την υπογραφή της Akrapovic, ενώ καινούργιος είναι ο πίσω διαχύτης κατασκευασμένος από κάρμπον. Καινούργιες είναι και οι ζάντες αλουμινίου διάστασης 20 ιντσών.

Για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το πάτημα και η οδική της συμπεριφορά, οι τεχνικοί της Alfa Romeo μεγάλωσαν τα μετατρόχια εμπρός και πίσω κατά 50 mm, ενώ εξέλιξαν καινούργια αμορτισέρ, σινεμπλόλ και ελατήρια αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη εκδοχή. Στην GTAm, οι οπτικές διαφορές εντοπίζονται στο μεγαλύτερο εμπρός σπλίτερ, αλλά και την ευμεγέθη πίσω αεροτομή από κάρμπον. Στο εσωτερικό, έχει γίνει εκτεταμένη χρήση αλκαντάρα τόσο στη κεντρική κονσόλα, όσο και στις πόρτες. Μάλιστα, στην περίπτωση της GTAm, όπου πίσω δεν υπάρχουν καθίσματα, είναι ακόμα εκτενέστερη η χρήση αλκαντάρα. Μάλιστα, εκτός από τα μπάκετ καθίσματα στην σκληροπυρηνική έκδοση της Giulia, συναντάμε θέσεις για τα κράνη, αλλά και τον πυροσβεστήρα! Όπως σε ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό.

Βέβαια, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση της GTA είναι το βάρος, με την Giulia να είναι 100 κιλά ελαφρύτερη σε σχέση με την QV. Για να επιτευχθεί αυτό, έχει γίνει χρήση κάρμπον σε πολλά σημεία, όπως το καπό, η οροφή, ο εμπρός προφυλακτήρας και πολλά ακόμη. Το αποτέλεσμα στην περίπτωση της GTAm είναι 1.520 κιλά, το οποίο σε συνδυασμό με τους 540 ίππους του εξακύλινδρου κινητήρα χαρίζουν στην Giulia αναλογία 2,82 κιλών/ίππο! Στην Alfa Romeo αναφέρουν ότι με τη χρήση launch control απαιτούνται μόλις 3,6 δευτερόλεπτα για τα πρώτα 100 χλμ από στάση.

Βέβαια, δεν πρόκειται για κάποια μοντέλα ευρείας παραγωγής, αφού οι Giulia GTA και GTAm θα παραχθούν μόλις σε 500 κομμάτια συνολικά. Όλες θα είναι αριθμημένες και θα πάρουν τη θέση τους δίπλα στις θρυλικές ιταλίδες του παρελθόντος. Μάλιστα, οι 500 τυχεροί κάτοχοι των συγκεκριμένων και προφανώς συλλεκτικών μοντέλων, θα παραλαμβάνουν μαζί με το αυτοκίνητο και ειδικό πακέτο από την Alfa Romeo, το οποίο θα περιλαμβάνει: Ένα κράνος της Bell στα χρώματα της GTA, μία αγωνιστική φόρμα, γάντια και παπούτσια της Alpine Stars, αλλά και μια ειδική κουκούλα για προστασία του αυτοκινήτου. Μάλιστα, στο… πακέτο περιλαμβάνεται μία επίσκεψη στην σχολή οδήγησης της Alfa Romeo.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...