Γενικός Γραμματέας Υποδομών: Το καλοκαίρι το κοινό e-pass για όλους τους αυτοκινητοδρόμους

Ο Γιώργος Καραγιάννης μιλάει στο GOCAR για τις επεκτάσεις του Μετρό, το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, τους νέους αυτοκινητόδρομους και όλα τα μεγάλα έργα των επομένων ετών

  • -
  • -

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το 2020 θα κατορθώσουν να ξαναβάλουν στις «ράγες» πολλά σημαντικά έργα υποδομών που παρουσίασαν σημαντικές καθυστερήσεις την περασμένη δεκαετία. Έργα που θα κάνουν την καθημερινότητα των πολιτών ευκολότερη, τις μετακινήσεις ασφαλέστερες και την επιβάρυνση στο περιβάλλον περιορισμένη.

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, μίλησε στο GOCAR για τις προτεραιότητες του Υπουργείου φέτος και τα αμέσως επόμενα έτη. Για το πολύπαθο Μετρό Θεσσαλονίκης και τις επεκτάσεις στις γραμμές της Αθήνας, τους οδικούς άξονες που δεν έχουν ολοκληρωθεί (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, Ε65 από Θερμοπύλες έως Εγνατία Οδό, τμήμα Πάτρα-Πύργος), το ενιαίο σύστημα e-pass για όλους τους αυτοκινητοδρόμους, το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων που θα επιτρέπει τη χρέωση των οδηγών ανάλογα με τη διανυθείσα απόσταση.

GOCAR: Κύριε Γενικέ, ποιες είναι οι προτεραιότητες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών όσον αφορά τα μεγάλα έργα;

Γιώργος Καραγιάννης: Τα μεγάλα έργα τα αντιμετωπίζουμε με μια διαφορετική νοοτροπία. Όπως έχει πει πολλές φορές ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, δεν τα βλέπουμε ως εργαλεία λαϊκισμού και υφαρπαγής ψήφων, αλλά ως εργαλεία ανάπτυξης για τον τόπο. Με αυτή τη λογική και με κριτήριο τι πραγματικά έχει ανάγκη η πατρίδα μας, έχουμε χαράξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για όλη τη χώρα.

Δεν μπορώ ασφαλώς να σας αναφέρω το σύνολο των έργων που προβλέπονται, μπορώ όμως να σταθώ σε ορισμένα από τα πιο βασικά: Σίγουρα κεντρική θέση κατέχει η ολοκλήρωση του Κεντρικού Οδικού Δικτύου (με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την ολοκλήρωση του Ε65 και το πολύπαθο έργο Πάτρα-Πύργος). Στη Θεσσαλονίκη, η ολοκλήρωση του Μετρό και η αναβάθμιση της περιφερειακής οδού. Στην Αθήνα, η ολοκλήρωση της Επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη Γραμμή 4. Στην Κρήτη,  ο ΒΟΑΚ που τόσα χρόνια τον περιμένει όλο το νησί και βέβαια το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, για το οποίο καταφέραμε επιτέλους να ξεκινήσουμε. Και φυσικά, η ολοκλήρωση των συστημάτων ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και τηλε-διοίκησης στο υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα: Βασική προτεραιότητά μας είναι η προετοιμασία της νέας γενιάς έργων, που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και θα τονώσουν την αγορά. Ένα νέο, καλά μελετημένο, σύγχρονο πρόγραμμα Υποδομών, αποτελεί έναν από τους πλέον κρίσιμους παράγοντες για να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση. Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

GOCAR: Μετά από συνεχείς αναβολές στο χρόνο παράδοσης των νέων γραμμών του Μετρό, μπορείτε να μας δώσετε ένα ασφαλές χρονοδιάγραμμα για τη γραμμή 4 και τις επεκτάσεις του Μετρό στην Αθήνα, όπως και στη Θεσσαλονίκη;

Γ. Καραγιάννης: Ξεκινώ από το Μετρό Θεσσαλονίκης. Το μεγάλο βήμα έγινε με τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία, για τα έργα στο σταθμό Βενιζέλου. Παράλληλα, πλέον, προχωράμε με μεγάλη ταχύτητα σε όλα τα επίπεδα –πριν λίγες μέρες, μάλιστα, ήμουν ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη και διαπίστωσα προσωπικά πόσο γρήγορα προχωρούν οι εργασίες. Έτσι, είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματός μας, που προβλέπει ότι η βασική γραμμή του Μετρό θα παραδοθεί στους πολίτες ολοκληρωμένη τους πρώτους μήνες του 2023, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάμε στην Αθήνα τώρα. Για την γραμμή 4 είναι αρκετά νωρίς για να δοθεί ένα ασφαλές χρονοδιάγραμμα. Θέλω να είμαι μετρημένος στα λόγια μου, όχι να πω κάτι για το οποίο δεν είμαι βέβαιος. Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι ο διαγωνισμός θα προχωρήσει κανονικά.

Όσο για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά, το καλοκαίρι του 2020 θα παραδοθούν οι πρώτοι τρείς σταθμοί (Αγ. Βαρβάρα-Κορυδαλλός-Νίκαια) και εντός των επόμενων δύο ετών οι υπόλοιποι τρείς.


Ο κ. Καραγιάννης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης

GOCAR: Από το κεντρικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων στους χώρας λείπουν ορισμένα κομμάτια προκειμένου να ολοκληρωθεί. Όπως ο Ε65 και ο Πατρών – Πύργου. Πότε αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία;

Γ. Καραγιάννης: Ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής και όλη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, έχουμε πάρει μια απόφαση: Να μην λέμε μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά να δουλεύουμε συστηματικά και με σχέδιο. Ιδίως, μάλιστα, όταν μιλάμε και για ορισμένα σύνθετα προβλήματα, όπως αυτά που μου αναφέρετε, τα οποία παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν μέσα σε λίγους μήνες να λυθούν προβλήματα και να ξεπεραστούν εμπόδια τόσων ετών…

Όπως ξέρετε, θεωρούμε την κατάτμηση από την προηγούμενη κυβέρνηση του έργου Πάτρα-Πύργος σε οκτώ κομμάτια, απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια. Αν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα που μιλάμε θα είχαμε έτοιμο δρόμο. Το εύκολο για εμάς ήταν να συνεχίσουμε στην ίδια λογική του παραλόγου και ό,τι πήγαινε στραβά να το ρίχναμε στους προηγούμενους… Όμως δεν είναι αυτή η λογική μας. Γι’ αυτό και έχουμε ήδη αποφασίσει να συνεχίσουμε το έργο ως ενιαίο και να το εκτελέσει η κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού, όπως είχε αρχικά προκηρυχθεί. Ώστε να το έχουμε έτοιμο το συντομότερο δυνατό, με ασφάλεια και μακριά από περιπέτειες, και χωρίς να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο ούτε ευρώ παραπάνω. Γι αυτό το λόγο βρισκόμαστε σε ανοικτή γραμμή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να τους επικοινωνήσουμε τις προθέσεις μας.

Όσο για τον Ε65: Το νότιο κομμάτι του βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα ποσοστό περίπου 35% υλοποίησής του και αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του 2021. Ενώ για το βόρειο κομμάτι του, βρισκόμαστε επίσης σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -και θα ολοκληρωθεί πάντως εντός τριετίας αφότου ξεκινήσει.

GOCAR: Σε ποια φάση βρίσκεται το πρόγραμμα πλήρους διασύνδεσης των e-pass στους αυτοκινητοδρόμους;

Γ. Καραγιάννης: Ο στόχος του Υπουργείου μας είναι το καλοκαίρι του 2020 να είναι έτοιμο το σύστημα όπου οι πολίτες θα διέρχονται όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας με ένα ενιαίο πομποδέκτη(e-pass). Ένας μήνας πάνω ένας μήνας κάτω πάντως, δεν είναι αυτό το θέμα… Το σημαντικό είναι ότι επιτέλους στην Ελλάδα συμφωνήσαμε να κάνουμε αυτό που σε άλλες χώρες θεωρείται αυτονόητο, να μην χρειάζεται να αλλάζει ο οδηγός 3-4 διαφορετικά e-pass για την ίδια διαδρομή.

GOCAR: Τα ηλεκτρονικά διόδια στις εθνικές οδούς είναι στοιχείο απαραίτητο για την αναλογική και άρα πιο δίκαιη χρέωση των οδηγών. Με δεδομένο ότι ο σχετικός διαγωνισμός ακυρώθηκε πριν λίγους μήνες από το ΣτΕ, πότε πιστεύετε ότι το σύστημα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει;

Γ. Καραγιάννης: Και εδώ δεν θα ήθελα να σας πω κάτι επιπόλαιο. Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού από το ΣτΕ, εξετάζουμε με προσοχή τα επόμενα βήματά μας, ώστε τα ηλεκτρονικά διόδια να γίνουν πραγματικότητα επιτέλους και στη χώρα μας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...