Οι τιμές των Mazda3 και CX-30 με το νέο κινητήρα βενζίνης

Ο 2λιτρος Skyactiv-8 αποδίδει 180 ίππους και υπόσχεται χαμηλότερη κατανάλωση και ρύπους

  • -
  • -

Το Mazda3 (σε sedan και hatchback αμάξωμα) και το CX-30 γίνονται τα πρώτα μοντέλα της ιαπωνικής μάρκας που εφοδιάζονται με τον επαναστατικό βενζινοκινητήρα Skyactiv-X. Ο χαρακτηρισμός αφορά την μέθοδο καύσης, την οποία η Mazda ονομάζει SPCCI (Spark Controlled Compression Ignition). Ο Skyactiv-X συνδυάζει τόσο την ανάφλεξη με σπινθήρα ενός βενζινοκινητήρα όσο και μέσω συμπίεσης, όπως γίνεται σε έναν diesel.

Ο 2λιτρος κινητήρας αποδίδει 180 ίππους και 224 Nm ροπής (διαθέσιμη στις 3.000 rpm), ενώ ενσωματώνει την τεχνολογία mild hybrid της Mazda. Συνδυάζεται είτε με χειροκίνητο (6MT), είτε με αυτόματο κιβώτιο (6AT), αλλά και με το σύστημα τετρακίνησης i-Activ AWD της Mazda.

Οι τιμές αρχίζουν από τα 28.406 ευρώ τόσο για το hatch όσο και το sedan Mazda3 hatch Skyactiv-X GT και τα 28.725 ευρώ για το CX-30 Skyactiv-X GT. Οι τετρακίνητες εκδόσεις αρχίζουν από τα 31.148 για το Mazda3 hatch και τα 33.112 ευρώ για το CX-30.

Η μέση κατανάλωση (με βάση τον κύκλο WLTP) στο Mazda3 hatchback είναι 5,5 – 6,2 lt/100 km (ανάλογα με το κιβώτιο και την μετάδοση στους εμπρός ή όλους τους τροχούς), στο Mazda3 sedan 5,4-6,6 lt/100 km.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΤΟ MAZDA CX-30

Πώς λειτουργεί ο κινητήρας Skyactiv-X


Η τεχνολογία Spark Controlled Ignition Compression (SPCCI) επιτρέπει στον κινητήρα να αλλάζει ιδανικά μεταξύ της συμβατικής καύσης και της αυτανάφλεξης με συμπίεση. Αρχικά, ένα πολύ φτωχό μείγμα καυσίμου-αέρα (με πολύ μεγάλο ποσοστό αέρα) εισέρχεται στο θάλαμο καύσης στη φάση εισαγωγής, στη συνέχεια ένα στρώμα ατμοποιημένου καυσίμου ψεκάζεται ακριβώς γύρω από το μπουζί στη φάση της συμπίεσης. Για να αναφλεγεί το μείγμα την κατάλληλη στιγμή, η μικρή έγχυση καυσίμου/αέρα απευθείας γύρω από το μπουζί δημιουργεί ένα πλουσιότερο μίγμα. Όταν το μπουζί παράγει το σπινθήρα, αναφλέγεται η τοπική ζώνη καυσίμου και αέρα. Αυτό αυξάνει την πίεση και τη θερμοκρασία στο θάλαμο καύσης μέχρι το σημείο όπου ο κύριος όγκος του φτωχού μείγματος καίγεται.

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ MAZDA3



Το SPCCI λειτουργεί σε όλο το φάσμα λειτουργίας του κινητήρα εκτός από τις κρύες εκκινήσεις, τη φάση αρχικού ζεστάματος και σε πολύ υψηλά φορτία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κινητήρας περνάει ανεπαίσθητα σε κανονική λειτουργία με σχέση συμπίεσης 14,7:1. Οι απώλειες και οι μηχανικές τριβές, τέλος, μειώνονται χάρη στη χρήση του κύκλου Miller. Σε συνδυασμό με το ήπιο 24βολτο υβριδικό σύστημα M-Hybrid, ο Skyactiv-X βελτιώνει θεαματικά την κατανάλωση καυσίμου, μειώνει τις εκπομπές του CO2 και του NOX, προσφέρει εξαιρετική απόκριση και ξεκούραστη οδήγηση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...