Ηλεκτρίζοντας τις ε.δ.

Εντείνονται οι δοκιμές του Opel Corsa-e Rally Car, του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού αγωνιστικού για Ράλλυ

  • -
  • -

Παράλληλα με την παρουσίαση του νέου Opel Corsa, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία λάνσαρε και την ηλεκτρική εκδοχή του. Το πιο εντυπωσιακό και ενδιαφέρον είναι πως μαζί δημοσιοποίησε και το πρόγραμμα e-Rally, παρουσιάζοντας στο αμάξωμα του νέου Corsa το πρώτο ηλεκτρικό αγωνιστικό για αγώνες Ράλλυ. Ήδη έχει αποφασιστεί να θεσπιστεί ένα Cup στη Γερμανία, πάντα με τη στήριξη της ADAC, στο οποίο και θα μετέχουν αποκλειστικά τα Corsa e-Rally. Ήδη το αυτοκίνητο πραγματοποιεί μία σειρά από δοκιμές εξέλιξης και αξιοπιστίας στην πίστα δοκιμών της Opel στο Dudenhofen. «Έχουμε δύο βασικούς στόχους», είπε ο επικεφαλής της Opel Motorsport Jorg Schrott και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή τα πρωτότυπα που έχουμε κατασκευάσει πραγματοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα έτσι ώστε να συγκεντρώσουμε το μέγιστο αριθμό πληροφοριών σε αυτό το στάδιο της εξέλιξης τους. Είναι γνωστό ότι δεν έχει γίνει ανάλογο εγχείρημα στο παρελθόν, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βασιστούμε περισσότερο στην προσομοίωση και στους υπολογισμούς μας. Όλα αυτά αντικαθίστανται σιγά σιγά με στοιχεία από τις δοκιμές στο δρόμο. Κάτι που είναι σημαντικό είναι η θερμοκρασία της μπαταρίας, όπως και το λογισμικό της διαχείρισης της. Αυτό που μπορώ να πω με ικανοποίηση είναι ότι όλα κυλούν ήρεμα και χωρίς προβλήματα.»

Το πρόγραμμα της Opel αναφέρει ότι αρχικά θα κατασκευαστούν 20 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 15 θα παραδοθούν σε όσους παραγγείλει έως σήμερα σε μία ξεχωριστή εκδήλωση το καλοκαίρι του 2020. Φυσικά, η γερμανική εταιρία με την σπουδαία παράδοση στους αγώνες Ράλλυ, εξαρχής είχε στόχο να προσφέρει μία αγωνιστική κατασκευή αντάξια του ονόματος της. Με το Adam R2 να διατίθεται παράλληλα και να παραμένει ανταγωνιστικό στις ειδικές διαδρομές, οι τεχνικοί της Opel Motorsport είχαν στο μυαλό τους τη δημιουργία ενός αυτοκινήτου που θα έχει αντίστοιχα καλές επιδόσεις. Η σημαντικότερη διαφορά αναμένεται στις τιμές της ροπής, που θα είναι σαφώς καλύτερες του Corsa-e Rally, αλλά και σε άλλους τομείς όπως το κέντρο βάρους. Με την μπαταρία να είναι τοποθετημένη στο πάτωμα κάτω από οδηγό και συνοδηγό, θα διαθέτει χαμηλό κέντρο βάρους, αλλά και εξαιρετικό ζύγισμα ανάμεσα στους δύο άξονες.

Σημειώστε, ότι το Corsa-e Rally χρησιμοποιεί την ίδια μπαταρία των 50 kWh της έκδοσης παραγωγής, με αποτέλεσμα να έχει αυτονομία 337 χιλιομέτρων. Το αγωνιστικό αυτοκίνητο θα έχει τρία διαφορετικά προγράμματα οδήγησης. Το «Competition» στο οποίο θα είναι διαθέσιμη η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα στο έπακρο, αλλά θα προσφέρει αυτονομία 60 χιλιομέτρων. Το «πρόγραμμα βροχής», όπου η ισχύς θα είναι μειωμένη για να περνάει πιο ομαλά η αυξημένη ροπή από τους εμπρός τροχούς στο δρόμο, αλλά και το «eco mode». Το τελευταίο θα χρησιμοποιείται από το πλήρωμα όταν θα βρίσκονται στις απλές διαδρομές του αγώνα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...