Ήπια, κανονικά ή plug -in; Τι σημαίνουν οι διαφορετικές κατηγορίες των υβριδικών

Όφελος σε όλες τις περιπτώσεις, η εξοικονόμηση καυσίμου και ο περιορισμός των εκπομπών ρύπων

  • -
  • -

Η υβριδική τεχνολογία αναφέρεται συχνά ως το «ενδιάμεσο στάδιο» μέχρι να περάσουμε στην ηλεκτροκίνηση. Συνδυάζοντας τον κινητήρα εσωτερικής καύσης με μπαταρίες και ηλεκτρικό μοτέρ, οι εταιρείες καταφέρνουν να περιορίσουν κατανάλωση και ρύπους χωρίς να υπάρχει το… άγχος της αυτονομίας, το οποίο ταλαιπωρεί τους κατόχους ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Ας δούμε όμως σε τι διαφέρουν οι διάφορες κατηγορίες των υβριδικών μοντέλων, μέσω των μοντέλων της Hyundai, μίας εταιρείας που έχει αναπτύξει όλες τις τεχνολογίες.

Mild Hybrid ή ήπιο υβριδικό

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Tucson. Το μεσαίο SUV συνδυάζει τον 1.600άρη diesel (115 ή 136 ίππων) με μικρή μπαταρία και 48βολτο ηλεκτρικό κύκλωμα (mild Hybrid υπάρχουν επίσης με κυκλώματα 12 και 24 Volt, όμως όσο πιο ισχυρό το ηλεκτρικό κύκλωμα τόσο πιο μεγάλο το κέρδος). Τα συστήματα αυτά γεμίζουν τη μπαταρία στο φρενάρισμα και στη συνέχεια υποβοηθούν τον κινητήρα εσωτερικής καύσης (βενζίνης ή diesel) στην επιτάχυνση, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμου.

ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ; ΡΩΤΑ ΤΟΝ HYBRID EXPERT

Hybrid ή υβριδικό

Ένα υβριδικό αυτοκίνητο, όπως το Kona Hybrid φέρει βενζινοκινητήρα και ηλεκτρικό μοτέρ που λαμβάνει ενέργεια από μπαταρίες (πολυμερών λιθίου 1,56 kWh, στην προκειμένη περίπτωση). Οι μπαταρίες αυτές δεν φορτίζονται από εξωτερική πηγή (δηλαδή στην πρίζα), αλλά μέσω της επανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα ή το ρολάρισμα του αυτοκινήτου. Το Kona Hybrid φέρει τον 1.6 GDi βενζίνης και ηλεκτρικό μοτέρ, 105 και 43,5 ίππων αντίστοιχα. Για μικρές αποστάσεις το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά ηλεκτρικά.

Plug-in Hybrid ή επαναφορτιζόμενο υβριδικό

Η σημαντική διαφορά των plug-in hybrid είναι ότι εφοδιάζονται με μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρίες (8,9 kWh στην περίπτωση του Ioniq Plug-in Hybrid), οι οποίες φορτίζουν είτε σε οικιακή παροχή είτε σε φορτιστή/ταχυφορτιστή. Έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ηλεκτρική αυτονομία (63 km για το Ioniq Plug-in Hybrid) και σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...