Έτοιμο το σύστημα 112 μέχρι τα τέλη του 2019

«Το θέμα στη συνέχεια είναι να μπορείς να στείλεις το σωστό μήνυμα στο σωστό αποδέκτη, τη σωστή στιγμή», δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

  • -
  • -
Έτοιμο το σύστημα 112 μέχρι τα τέλη του 2019

Την πλήρη λειτουργία του συστήματος 112 έως το τέλος του έτους, προανήγγειλε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σε ημερίδα σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του 112, ανέλυσε τις δύο βασικές κατευθύνσεις προς τις οποίες επικεντρώθηκαν οι ενέργειες του Υπουργείου.

Η πρώτη ενέργεια ήταν η επικοινωνία και συνεννόηση με τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων ώστε το λογισμικό τους να είναι συμβατό με το σύστημα του 112. Η συμβατότητα αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές να λαμβάνουν τα μηνύματα εμπλουτισμένου περιεχομένου (CBS) – που είναι το είδος των μηνυμάτων που αποστέλλει το 112 σε όλες τις χώρες λειτουργίας του. Ανέφερε, μάλιστα, το παράδειγμα της Apple, η οποία στην επόμενη αναβάθμιση του λογισμικού της στην Ελλάδα θα προβλέπει συμβατότητα με αυτό το σύστημα.

Η δεύτερη ενέργεια ήταν η δημιουργία μιας «ενδιάμεσης λύσης» με SMS, η οποία έχει διπλή αποστολή: από τη μία να αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια της Πολιτικής Προστασίας μέχρι την παράδοση του 112 σε πλήρη λειτουργία και από την άλλη να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τα μηνύματα CBS, ενημερώνοντας με SMS όσους δεν χρησιμοποιούν έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

«Το σύστημα 112 – όπως έχουμε ήδη αναφέρει – θα είναι διαθέσιμο στο τέλος αυτής της χρονιάς. Αυτό δεν ήταν μία αυτονόητη συνθήκη, αν και προβλεπόταν στη σύμβαση. Χρειάστηκε να γίνουν πάρα πολλές πρόσθετες ενέργειες από μεριάς μας. Χρειάστηκε να έρθουμε σε επαφή με τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων για να μπορέσει αυτό το σύστημα να λειτουργήσει στις συσκευές τους και, βεβαίως, υλοποιήσαμε ήδη την ενδιάμεση λύση ώστε να μην υπάρχει μόνο το μήνυμα εμπλουτισμένου περιεχομένου του 112, αλλά να προβλέπεται και ένα SMS για να μπορεί να φτάσει και να υπάρχει κάλυψη σχεδόν στο σύνολο του πληθυσμού.

Από εκεί και πέρα, φυσικά αφού ολοκληρωθούν οι τεχνολογικές παρεμβάσεις, πλέον η ευθύνη βρίσκεται στους ειδικούς. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο η τεχνολογία. Η τεχνολογία είναι μέσο, όχι σκοπός. Το θέμα είναι να μπορείς να στείλεις το σωστό μήνυμα στο σωστό αποδέκτη, τη σωστή στιγμή. Και αυτό είναι μία δουλειά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Γενικού Γραμματέα».

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...