15 αυτοκίνητα που λένε «αντίο» στην Ευρώπη

Οι χαμηλές πωλήσεις είναι ο κυριότερος λόγος για την «συνταξιοδότησή» τους

  • -
  • -

Το λανσάρισμα ενός νέου μοντέλου διαφημίζεται «φωναχτά». Αντίθετα, η παύση παραγωγής ενός αυτοκινήτου γίνεται στα… μουγκά. Το τέλος του 2019 φέρνει και το οριστικό «αντίο» σε 15 μοντέλα, τουλάχιστον για την αγορά της Ευρώπης.

Ας τα δούμε αναλυτικά, με τη βοήθεια της εταιρείας ανάλυσης της αγοράς, JATO Dynamics:

1. Alfa Romeo MiTo

Όταν κυκλοφόρησε το 2008 γοήτευσε το κοινό. Οι καιροί όμως αλλάζουν. Η απουσία πεντάθυρης έκδοσης αλλά και αναβάθμισης σε κινητήρες και εξοπλισμό, οδήγησαν την MiTo στον… αργό θάνατο.

2. Citroen C4

Η δεύτερα γενιά του C4 λανσαρίστηκε το 2010, όμως έκτοτε δε δέχτηκε κάποιο facelift. Το βάρος της Citroen έπεσε στα SUV, με το C4 Cactus να έχει παρουσιαστικό crossover.

3. DS 4

Η πολυτελής εκδοχή του C4, συνάντησε δυσκολίες απέναντι στο… γερμανικό κατεστημένο. Οι συνθήκες για την DS Automobiles είναι πλέον πιο ώριμες με το DS 7 Crossback.

4. DS 5

Το DS 5 είχε φουτουριστικό εσωτερικό και ιδιαίτερη εξωτερική σχεδίαση, η οποία δεν έπεισε όσους είχαν τα χρήματα για ένα premium οικογενειακό αυτοκίνητο.

5. Fiat Punto

Μια πονεμένη ιστορία ή το «πώς η Fiat άφησε ένα από τα best seller της ευρωπαϊκής αγοράς να ξεθωριάσει». Όταν οι ανταγωνιστές του Punto ανανεώνονταν συνεχώς, το ίδιο άλλαζε μόνο το όνομά του!

6. Ford B-MAX

Όπως αρκετά ακόμη πολυμορφικά, έτσι και το B-MAX έπεσε θύμα της επίθεσης των SUV. Ιδιαίτερο γνώρισμα οι συρόμενες πίσω πόρτες, με τη μεσαία κολώνα να απουσιάζει.

7. Kia Carens 


Άλλο ένα MPV που είδε τις πωλήσεις του να υποχωρούν ραγδαία. Φυσιολογικά η Kia έδωσε έμφαση στην οικογένεια Ceed, που πλέον περιλαμβάνει και το crossover XCeed.

8. MG GS

Ένα compact SUV (μήκους 4,5 μέτρων), που όπως τα υπόλοιπα μοντέλα της MG έχουν μηδενική δημοφιλία πέρα από το Νησί. To ελαφρώς μικρότερο ZS δείχνει να τα πηγαίνει καλύτερα.

9. Mitsubishi Pajero/Montero/Shogun

Έχει συνδέσει το όνομά του με το Dakar και τις δυνατότητες κίνησης σε κάθε έδαφος. Οι μεγάλου κυβισμού κινητήρες (με ανάλογες εκπομπές CO2) το οδήγησαν εκτός Ευρώπης.

10. Nissan Pulsar

Ένα προσιτό οικογενειακό που είχε ως στόχο ένα αξιοπρεπές μερίδιο στα mainstream hatchback. Όσοι όμως ήθελαν ένα compact Nissan, αγόραζαν το Qashqai.

11. Seat Toledo

Ένα μικρομεσαίο sedan που δεν μπόρεσε να γοητεύσει το κοινό. Η Skoda που είχε λανσάρει το «αδελφό» Rapid, παρουσίασε πρόσφατα ως διάδοχο το Scala. Η Seat αντίθετα δεν φαίνεται να έχει ανάλογα σχέδια, καθώς στην κατηγορία του υπάρχει το Leon.

12. Toyota Verso

Ένα πολυμορφικό που δεν κέρδισε το ενδιαφέρον του κοινού. Εξάλλου η Toyota δεν το συμπεριέλαβε στην υβριδική της στρατηγική.

13. Toyota Avensis

Η ιαπωνική μάρκα δεν επένδυσε χρήματα για νέα γενιά του Avensis, επιλέγοντας να φέρει στην Ευρώπη το Camry.

14. Volkswagen Beetle

Ένα από τα πιο θρυλικά αυτοκίνητα του 20ου αιώνα, σταμάτησε φέτος να παράγεται, κυρίως λόγω της υψηλής τιμής του. Ίσως το «σκαθάρι» επιστρέψει στην επικαιρότητα ως ηλεκτρικό μοντέλο.

15. Volkswagen Jetta

Ένα ακόμη sedan που δεν είναι δημοφιλές στην Ευρώπη. Πρόκειται πάντως για ένα από τα best seller στη Βόρεια Αμερική.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...