Πώς φορολογούνται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα

Μικρά είναι τα οφέλη για την αγορά και τη χρήση τους

  • -
  • -

Ουραγός στην ηλεκτροκίνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ελλάδα, καθώς μόλις λίγες δεκάδες είναι τα μηδενικών ρύπων αυτοκίνητα που πωλούνται κάθε χρόνο. Κάτι που είναι αποτέλεσμα τόσο της απουσίας κουλτούρας γύρω από την ηλεκτροκίνηση, όσο και των ελάχιστων προνομίων για την αγορά και τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.

Στην Ελλάδα τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα:

δεν καταβάλουν τέλος ταξινόμησης

δεν έχουν τεκμήριο και φόρο πολυτελούς διαβίωσης

δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας (λόγω των μηδενικών εκπομπών CO2)

Παραμένουν ακριβά, καθώς δεν υπάρχει κρατική επιδότηση για την αγορά τους, όπως ισχύει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με υψηλότερα μάλιστα εισοδήματα.

Επίσης δεν υπάρχουν κίνητρα για τη χρήση τους, δηλαδή ελεύθερη στάθμευση, ελεύθερη διέλευση από τα διόδια, ελεύθερη φόρτιση κ.α.

Το μόνο που προσφέρουν στην καθημερινότητα των οδηγών τους είναι η είσοδος στο Δακτύλιο (κάτι όμως που ισχύει για όσα αυτοκίνητα εκπέμπουν κάτω από 140 g. CO2 ανά km).

Τι ισχύει για τα υβριδικά

Οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν το 50% του τέλους ταξινόμησης

Τεκμήρια και φόρος πολυτελούς διαβίωσης ισχύουν

Τα τέλη κυκλοφορίας είναι ανάλογα με τις εκπομπές CO2 (είναι μηδενικά αν το υβριδικό όχημα εκπέμπει κάτω από 90 g. CO2 ανά km).

Πάντως το τελευταίο διάστημα, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν συνεχώς ότι εξετάζεται η θέσπιση κινήτρων για την αγορά και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.

ΤΟ GOCAR ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...