Υπερβολική ταχύτητα: Όλα τα πρόστιμα που ισχύουν στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η παραβίαση του ορίου ταχύτητας είναι συχνό φαινόμενο. Τι συνέπειες όμως τις ξέρεις;

  • -
  • -

Μία από τις συχνότερες αιτίες θανατηφόρων αλλά και μη ατυχημάτων στην χώρα μας είναι η υπερβολική ταχύτητα. Πολλοί κρύβονται πίσω από την δικαιολογία των εξωφρενικά χαμηλών ορίων ταχύτητας που έχουν εφαρμοστεί στο ελληνικό οδικό δίκτυο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρόκειται για μία αποδεκτή συμπεριφορά. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας καλώς ή κακώς έχει κάποιους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε. Θυμόμαστε όμως ποιοι είναι αυτοί όσον αφορά την ταχύτητα;

Ποια είναι τα όρια ταχύτητας στην Ελλάδα;

Με βάση το Άρθρο 20 του ΚΟΚ, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας για τα αυτοκίνητα ορίζεται ως εξής:

  • Σε κατοικημένες περιοχές είναι 50 χλμ/ώρα, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά με ειδική σήμανση.
  • Σε αυτοκινητόδρομο που ακολουθεί υψηλά κατασκευαστικά πρότυπα και αποτελείται από τρεις ή δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μία Λ.Ε.Α, σε κάθε κατεύθυνση, το ανώτατο όριο αντιστοιχεί σε 130 χλμ./ώρα.
  • Σε οδό ταχείας κυκλοφορίας/Εθνική Οδό – δηλαδή σε οδό δύο λωρίδων κυκλοφορίας (μία σε κάθε κατεύθυνση) με ή χωρίς Λ.Ε.Α. (π.χ. Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης) η μέγιστη ασφαλής ταχύτητα που επιτρέπεται είναι 120 χλμ./ώρα. Σε άλλο οδικό δίκτυο, το ανώτατο επιτρεπτό όριο δεν υπερβαίνει τα 90 χλμ./ώρα.

Αναλυτικά, τα όρια ταχύτητας στην Ελλάδα για κάθε κατηγορία οχημάτων είναι τα εξής:

Όρια

Ποιά είναι τα πρόστιμα; 

Το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες εξαρτάται από το πόσο έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο στην οδό όπου σημειώθηκε το παράπτωμα. Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σε αυτόν που υπερβαίνει το ανώτατο όριο ταχύτητας έως 20 χλμ/ώρα το πρόστιμο αντιστοιχεί σε 40 ευρώ.  

Για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 20 χλμ/ώρα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Για υπέρβαση ορίου ταχύτητας από 30 χλμ/ώρα και άνω το πρόστιμο είναι 350 ευρώ, ενώ συνοδεύεται από αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

Δείτε εδώ τα Πρόστιμα για Οδήγηση και αλκοόλ

Για κίνηση οχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους με ταχύτητα πάνω από 150 χλμ/ώρα, στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ/ώρα και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα πάνω από 120 χλμ/ώρα, το πρόστιμο ανέρχεται επίσης σε 350 ευρώ και αφαιρείται επί τόπου η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...