Απέτυχε σε τεστ αποφυγής ταράνδου το Toyota RAV4 (video)

Τα Nissan Qashqai και Kia Sorento, αντιθέτως, εντυπωσίασαν με τις επιδόσεις τους

  • -
  • -

Πολλά είναι τα εγκωμιαστικά σχόλια που έχει αποσπάσει το Toyota RAV4 πέμπτης γενιάς, τόσο για τον σχεδιασμό και την ευρυχωρία του όσο και για τις επιδόσεις του.

Στο τεστ αποφυγής ταράνδου (σ.σ. Elk Test ή Moose Test) δεν τα πήγε όμως εξίσου καλά, σύμφωνα με το σκανδιναβικό περιοδικό “Teknikens Varld”.

Συγκεκριμένα, οι δημοσιογράφοι κάθισαν πίσω από το τιμόνι του RAV4 θέλοντας να δοκιμάσουν την απόκριση του οχήματος σε απότομους ελιγμούς. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν δεκάδες κώνοι.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, το SUV της Toyota δεν πήρε καλή βαθμολογία, με τους δοκιμαστές να αναφέρουν πως το ESP (electronic stability control system) ενήργησε πολύ καθυστερημένα. Μάλιστα οδήγησαν δύο RAV4, ίδιων προδιαγραφών, με μοναδική διαφορά το χρώμα τους. Αμφότερα τα αυτοκίνητα σηκώθηκαν στις δύο ρόδες, ενώ συνακόλουθα σημειώθηκαν κάποιες αναπηδήσεις οι οποίες κατέστησαν τον έλεγχο των οχημάτων ιδιαίτερα δύσκολο. Η ταχύτητα που είχε αναπτύσσει το όχημα κατά το Moose test αντιστοιχούσε σε 68 km/h.

Στον αντίποδα το Nissan Qashqai, μολονότι είχε αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 84 km/h, επέδειξε ενδεχομένως την καλύτερη συμπεριφορά από οποιοδήποτε άλλο όχημα, ενώ με επιτυχία πέρασε το τεστ και το Kia Sorento. To τελευταίο μάλιστα κινείτο με 78 km/h, ενώ ζυγίζει - απόλυτα φορτωμένο - 400 κιλά περισσότερα από το RAV4.

“Το μπροστινό μέρος του RAV4 ανταποκρίνεται γρήγορα όταν στρίβουμε αριστερά στη λωρίδα. Αντιθέτως, όταν στρίβουμε δεξιά αυτό σηκώνεται στις δύο ρόδες… Η Toyota για άλλη μία φορά λάνσαρε ένα προϊόν που απέτυχε να περάσει με επιτυχία το τεστ αποφυγής ταράνδου”, ανέφερε δημοσιογράφος του περιοδικού Teknikens Varld.

Σημειώνεται πως το ίδιο περιοδικό αυτοκινήτου είχε δοκιμάσει ακόμη ένα μοντέλο της Toyota, και δη το pick up Hilux, το οποίο είχε «πατώσει» στο moose test, μιας και είχε «φλερτάρει» με το… αναποδογύρισμα. 

 

Η απάντηση της Toyota:

Στην Toyota, η ασφάλεια των πελατών μας είναι η νούμερο 1 προτεραιότητα και προκειμένου να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους, κατά την ανάπτυξη όλων των προϊόντων μας, διενεργούμε αυστηρά τεστ ασφαλείας. Τα εσωτερικά τεστ μας πληρούν τα διεθνή πρότυπα για την αποφυγή εμποδίων, ενώ από το 2016, έχουμε αναβαθμίσει τις διαδικασίες, ώστε να ανταποκρίνονται με αυτές που χρησιμοποιεί το (σ.σ. το περιοδικό) Teknikens Varld.

Κατά το στάδιο εξέλιξής του, το RAV4 πέρασε όλα τα εσωτερικά τεστ, συμπεριλαμβανομένου του ISO 3888-2 και το τεστ αποφυγής ταράνδου του Teknikens Varld. Διαβεβαιώνουμε όλους τους πελάτες της Toytota πως πρέπει να νιώθουν ασφαλείς στα οχήματά μας».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...