Θα κόβονται στα ΚΤΕΟ όσα οχήματα έχουν γυρισμένα χιλιόμετρα

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ εξηγεί στο GOCAR τη διαδικασία για να επανέλθουν τα οχήματα με «πειραγμένα» χιλιόμετρα στους δρόμους

  • -
  • -

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ η απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών για έλεγχο στα ΚΤΕΟ των πραγματικών χιλιομέτρων που έχει διανύσει κάθε όχημα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των εισαγόμενων μεταχειρισμένων με ψεύτικη ένδειξη στο οδόμετρο. Σε όσα οχήματα διαπιστώνεται ότι έχουν πειραγμένα χιλιόμετρα θα καταγράφεται «σοβαρή έλλειψη» και δεν θα περνούν τον τεχνικό έλεγχο!

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, ο συνολικός αριθμός των οχημάτων που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη παράβαση ενδέχεται να ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο!

Το GOCAR συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, κ. Κωνσταντίνο Βήκα.

GOCAR: Πότε θα αρχίσει ο σχετικός έλεγχος των οχημάτων από τα ΚΤΕΟ             ;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΗΚΑΣ: Πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία που μπαίνει σε εφαρμογή στη χώρα μας στις 26 Σεπτεμβρίου 2019. Το φαινόμενο της ανακολουθίας των χιλιομετρητών στα μεταχειρισμένα οχήματα είναι πανευρωπαϊκό, το οποίο είναι πολύ έντονο τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Μια πρώτη, γρήγορη, εκτίμηση είναι ότι την παρούσα στιγμή αφορά στο 40% των μεταχειρισμένων κυκλοφορούντων οχημάτων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Μεταφορών, πλέον ο κάθε ιδιοκτήτης οχήματος κατά τη διαδικασία τεχνικού ελέγχου θα ενημερώνεται με το ιστορικό καταγραφών των χιλιομετρητών στους ελέγχους που έχουν γίνει στην ελληνική επικράτεια. Αυτό είναι το ένα σκέλος, όσον αφορά τα μεταχειρισμένα που κυκλοφορούν εντός της χώρας μας.

Αυτά τα οποία εισάγονται, ως μεταχειρισμένα, από το εξωτερικό από τις 26 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μία άλλη διάταξη θα πρέπει να προσκομίζονται τα αντίστοιχα δελτία τεχνικού ελέγχου και τεχνικά έγγραφα, τα οποία θα ταυτοποιούν την χιλιομετρική κατάσταση του οχήματος και τα λοιπά χαρακτηριστικά του. Αυτά τα οχήματα επίσης θα προσέρχονται στα ΚΤΕΟ, προκειμένου τα δελτία τεχνικού ελέγχου που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή γλώσσα να επικυρώνονται από ελληνικό ΚΤΕΟ.

GOCAR: Τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ είναι σε θέση να πιστοποιήσουν, με αποδεκτό από όλους τρόπο, αν ένα όχημα έχει γυρισμένα χιλιόμετρα;

Κ. ΒΗΚΑΣ: Τα ΚΤΕΟ δεν κάνουν ό,τι θέλουν, ιδρύθηκαν με σκοπό να εξυπηρετούν την νομοθεσία. Μπορούν να κάνουν ό,τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, τίποτα παραπάνω. Από πλευράς οργάνωσης είναι σε θέση να κάνουν πολλά, διαθέτουν εξοπλισμό και μπορούν να διαβάσουν «εγκεφάλους» κ.α. Όμως δυστυχώς ακόμη δεν έχουν τη σχετική δικαιοδοσία από την ελληνική νομοθεσία. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι εφόσον λαμβάνει γνώση το ΚΤΕΟ την ιστορικότητα των χιλιομέτρων από τη βάση δεδομένων του Υπουργείου Μεταφορών και προκύπτει ανακολουθία, δηλαδή μία χρονιά φαίνεται τα χιλιόμετρα να είναι λιγότερα από προηγούμενη χρήση του οχήματος, τότε θα σημειώνεται «σοβαρή έλλειψη» και το όχημα θα απορρίπτεται από τη διαδικασία τεχνικού ελέγχου.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια την υποχρέωση του ιδιοκτήτη οχήματος, προκειμένου να το επαναφέρει σε κυκλοφορία, να το προσκομίσει σε έναν πιστοποιημένο τεχνίτη χιλιομετρητών ώστε να επανέλθουν τα χιλιόμετρα στην πραγματική τους βάση, με έναν τεκμαρτό τρόπο που έχει υπολογίσει το Υπουργείο Μεταφορών και είναι 1.000 χλμ/μήνα για τα επιβατικά και 500 χλμ/μήνα για τις μοτοσικλέτες. Άρα ένα αυτοκίνητο για να επανέλθει σε κυκλοφορία, για κάθε χρονιά που φαίνεται ότι πειράχθηκαν τα χιλιόμετρα θα πρέπει να προσθέτει τουλάχιστον 12.000 χλμ με τεκμαρτό τρόπο. Θα επανέρχεται μετά από αυτή τη διαδικασία στο ΚΤΕΟ, όπου θα λαμβάνει το επιτυχές δελτίο τεχνικού ελέγχου και θα ξαναμπαίνει σε κυκλοφορία.

GOCAR: Τι θα μπορεί να πράξει ο ιδιοκτήτης του οχήματος απέναντι στον προηγούμενο κάτοχο ή τον έμπορο από τον οποίο το αγόρασε;

Κ. ΒΗΚΑΣ: Σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, η διαδικασία αλλοίωσης του χιλιομετρητή αποτελεί ποινικό αδίκημα. Στη χώρα μας δυστυχώς ακόμη δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Η συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου στα ΚΤΕΟ ανοίγει μία νέα σελίδα στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων οχημάτων. Σίγουρα θα προκύψουν πολλά ζητήματα, που αφορούν σε ανακολουθίες χιλιομετρητών. Από εδώ και πέρα θα δούμε διάφορα γύρω από τη διεκδίκηση δικαίων και αδίκων.

GOCAR: Μπορούμε να υπολογίσουμε περίπου πόσα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ;

Κ. ΒΗΚΑΣ: Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιωτικών ΚΤΕΟ και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κυκλοφορούν στη χώρα μας πάνω από 8 εκατ. οχήματα, όλων των κατηγοριών. Επειδή ο στόλος της Ελλάδας είναι παλαιός, εμπίπτει στον τεχνικό έλεγχο ανά διετία. Άρα κατά κανόνα θα έπρεπε να πραγματοποιούνται ετησίως περίπου 4 εκατ. τεχνικοί έλεγχοι. Δυστυχώς αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τη βάση δεδομένων του Υπουργείου Μεταφορών, καθώς εκεί εμφανίζονται μόλις 2-2,2 εκατ. έλεγχοι ετησίως. Άρα συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι το 40% των κυκλοφορούντων οχημάτων, αυτή τη στιγμή «αγνοείται» στα ΚΤΕΟ. Είναι ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο, για το οποίο θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Προσβάλλονται η οδική ασφάλεια, η ανθρώπινη ζωή και τα συμφέροντα των πολιτών.

Θα ήθελα να κάνω μία σύσταση στους Έλληνες οδηγούς: να συντηρούν τα οχήματά τους, να τα ελέγχουν τουλάχιστον στην προβλεπόμενη προθεσμία τους και να επιδιώκουν αντικειμενικό τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ και όχι… φιλικούς διακανονισμούς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...