5 "ατελείωτοι" αυτοκινητόδρομοι του πλανήτη

Η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη μοιάζει, μπροστά τους, με δρόμο... των Lego

  • -
  • -

Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Μια διαδρομή που για πολλούς φαντάζει… βάσανο. Ποιος θα ήθελε να μείνει για πέντε ώρες εγκλωβισμένος στους… τέσσερις τοίχους ενός αυτοκινήτου, κινούμενος στην Εθνική Οδό Αθήνας- Θεσσαλονίκης - Εύζωνοι «καταπίνοντας» 550 χιλιόμετρα;

Ο συγκεκριμένος οδικός άξονας, ναι μεν προβάλλει στα μάτια μας ατελείωτος, υπάρχουν, ωστόσο, αρκετοί αυτοκινητόδρομοι ανά τον κόσμο που, μπροστά τους, ο δικός μας μοιάζει με δρόμο… της δημοφιλούς σειράς παιχνιδιών Lego.

Ας συστηθούμε, λοιπόν, με τους μεγαλύτερους αυτοκινητοδρόμους του πλανήτη:

 1. Pan-American Highway: 47.958 χλμ

 

Πρώτος και καλύτερος ο Pan-American Highway, ο οποίος διαπερνάει μόλις 18 χώρες. Αφετηρία αποτελεί ο Καναδός με τερματικό τη Χιλή. Όποιος θελήσει να διανύσει κάθε σπιθαμή τσιμέντου, πρέπει να καλύψει 47.958 χιλιόμετρα. Βέβαια, θα συστηθεί με χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα, το Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Κολομβία και το Περού.



 2. Highway 1, Αυστραλία: 14.500 χλμ


Με έτος κατασκευής το 1955, συνιστά ένα εκτεταμένο σύμπλεγμα αυτοκινητοδρόμων που αγκαλιάζει όλες τις επαρχίες και τις περιοχές της Αυστραλίας. Καθημερινά, χρησιμοποιείται από περισσότερους από ένα εκ. πολίτες, ενώ διατρυπά μεγαλουπόλεις, ακτές, δάση, ερήμους και βάλτους. Ο ταχύτερος χρόνος διάνυσής του αντιστοιχεί σε 5 μέρες, 13 ωρ. και 43 λεπ. και επιτεύχθηκε το 2017 από την ομάδα «Highway 1 to Hell».



 3. Trans-Siberian: 11.000 χλμ


Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα εφτά αυτοκινητοδρόμων που καλύπτει το πλάτος της Ρωσίας, από τη Βαλτική Θάλασσα του Ατλαντικού Ωκεανού έως την Ιαπωνική Θάλασσα του Ειρηνικού Ωκεανού. H συνολική απόσταση αποτυπώνεται στα 11.000 χλμ, από την Αγία Πετρούπολη μέχρι το Βλαδιβοστόκ. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους οι συνθήκες είναι ικανοποιητικές, αλλά τα καλοκαίρια ο δρόμος υφίσταται σοβαρές ζημιές.

  4.   Trans-Canada: 7.281 χλμ



Ο Trans-Canada Highway συνιστά ένα διηπειρωτικό δίκτυο δρόμων που διαπερνάει ολόκληρο τον Καναδά από άκρη σε άκρη. Το φαραωνικό έργο εγκρίθηκε το 1949 για να ακολουθήσει η κατασκευή, η εγκατάσταση και η ολοκλήρωσή του, το 1950, 1961 και 1972 αντίστοιχα. Ιστορικό σημείο τομής για τον Trans-Canada αποτελεί η πρωτοβουλία να εγκατασταθούν σταθμοί φόρτισης –δωρεάν χρήσης- για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το 2012.

  5.   Golden Quadrilateral Highway Network, India: 5.846 χλμ



Την πεντάδα συμπληρώνει ο Golden Quadrilateral Highway Network, ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Ινδίας. Ιθύνων νους αυτού του εγχειρήματος ήταν ο τότε πρωθυπουργός της Ινδίας, Atal Behari Vajpayee, το 1999, με τα έργα να ολοκληρώνονται τρία χρόνια αργότερα. Το οδικό δίκτυο Trans-Canada των 5.846 χλμ διαπερνά τις τέσσερες κυριότερες μητροπόλεις: το Δελχί, την Καλκούτα, τη Βομβάη και την Τσενάι.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...