Διακοπές και ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο απόλυτος οδηγός

Εδώ θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να νοικιάσεις αυτοκίνητο για τις φετινές διακοπές χωρίς περιττά έξοδα και άγχος.

  • -
  • -

Το καλοκαίρι είναι και επίσημα εδώ, με πολλούς ήδη να έχουν ξεκινήσει δειλά δειλά τις εξορμήσεις. Τι επιλέγεις όμως για να πας φέτος στην παραλία με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία; Να πάρεις το δικό σου αυτοκίνητο ή να νοικιάσεις; Πρόκειται για ένα δίλημμα που απασχολεί μεγάλο μέρος των ταξιδιωτών, ειδικά αυτούς που πρόκειται να μεταβούν σε νησί.

Στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουμε αρκετές εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, οι οποίες προσφέρουν πληθώρα επιλογών όσον αφορά στα μοντέλα, την κατηγορία των οχημάτων και φυσικά την τιμή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την ενοικίαση, καθώς είναι πολύ πιθανόν να βιώσουμε υπερβολική ταλαιπωρία αλλά και οικονομική επιβάρυνση που δεν φανταζόμασταν.

Για την αποφυγή των παραπάνω φροντίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας, το οποίο προσφέρει μια σειρά διευκρινίσεων για όσους επιθυμούν να νοικιάσουν όχημα στις διακοπές τους, είτε ο προορισμός είναι ένα νησί της Ελλάδας, είτε κάποια χώρα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Νορβηγίας και της Ισλανδίας. Ειδικότερα, το Ε.Κ.Κ. γνωστοποιεί τις υφιστάμενες παγίδες κατά την κράτηση και την παραλαβή του οχήματος, ενώ προβαίνει και σε μια σειρά συμβουλών κατά τη διάρκεια της μίσθωσης και κατά την επιστροφή του.

Δείτε ακόμη: Θέλεις να νοικιάσεις αυτοκίνητο για μήνες; Δες τι σε συμφέρει

Πώς θα αποφύγουμε τα «μικρά γράμματα» κατά την κράτηση

Ιδανικά, θέλουμε η κράτηση να γίνεται εκ των προτέρων έτσι ώστε να έχουμε μελετήσει εγκαίρως τους όρους της σύμβασης, ζητώντας όπου θεωρούμε πως χρειάζεται διευκρινήσεις. Να αναφέρουμε, πως σε περιπτώσεις δημιουργίας της σύμβασης εκτός εμπορικού καταστήματος ή εξ αποστάσεως (κυρίως Online), δεν ισχύει το δικαίωμα του καταναλωτή για αναιτιολόγητη υπαναχώρηση εντός 14 ημερολογιακών ημερών με επιστροφή χρημάτων. Οι όροι και οι προϋποθέσεις ακύρωσης ορίζονται από τη σύμβαση, επομένως προσέχουμε τις ειδικές προβλέψεις και ενδεχόμενες οικονομικές επιβαρύνσεις που επιφέρει.

rent

Στην συνέχεια, διευκρινίζουμε το συνολικό ποσό οφειλής μας και τα αποδεκτά μέσα πληρωμής (πιστωτική, χρεωστική, μετρητά). Ο λόγος που θέλουμε να γίνει αυτό είναι διότι έχει τύχει η διενέργεια της κράτησης με χρεωστική και μέσω διαμεσολαβητή να δημιουργεί δυσάρεστες εκπλήξεις. Όταν κάποιοι καταναλωτές εμφανίστηκαν δια ζώσης στην εταιρεία ενοικίασης για την παραλαβή του οχήματος, αυτή αρνήθηκε να δεχθεί για τη δέσμευση του ποσού της εγγύησης χρεωστική και απαιτούσε πιστωτική κάρτα ή απέρριπτε κάρτες.

Επίσης πρέπει να είναι ξεκάθαρο το ποσό της εγγύησης που πρέπει να καταβληθεί για την παραλαβή του οχήματος και τι ζημιές καλύπτει, ενώ ελέγχουμε την ασφαλιστική κάλυψη ώστε να γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει (π.χ. κάλυψη για σωματικές, βλάβες, θάνατο, φθορά οχήματος, ζημιές τρίτων) και αν υπάρχουν περιπτώσεις εξαίρεσης από αυτή (π.χ. λόγω οδήγησης σε ειδικές καιρικές συνθήκες).

Πώς δεν θα αποφύγουμε τον κίνδυνο επιπλέον εξόδων;

Πολλές φορές οι τιμές που «διαφημίζουν» κάποιες εταιρείες είναι χαμηλότερες, επειδή δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των χρεώσεων που αντιστοιχούν σε αυτό που έχει επιλέξει ο καταναλωτής. Επομένως, προσέχουμε, ώστε η τιμή στην οποία θα συμφωνήσουμε να είναι και η τελική έχοντας ελέγξει πως περιλαμβάνει τα πάντα.

Σε αυτό θα μας βοηθήσει η Οδηγία 2005/29/ΕΚ για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, η Οδηγία 2011/83/ΕΕ σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών και τέλος η Οδηγία 93/13/ΕΚ σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές, όπως ενσωματώθηκαν στο Ελληνικό δίκαιο (ν. 2251/199. Όλα τα παραπάνω, ευτυχώς για εμάς, αναγκάζουν τις εταιρείες να παρέχουν σαφείς και εύληπτες πληροφορίες για τα βασικά χαρακτηριστικά και τους όρους της σύμβασης, τη συνολική χρέωση και τους φόρους.

rent

Επίσης, να πούμε πως πρέπει να τσεκάρουμε εάν ισχύουν για εμάς τυχόν απαγορεύσεις ή περιορισμοί. Αυτό γιατί υπάρχουν εταιρείες που για οδηγούς με ηλικία μικρότερη των 25 ετών είτε επιβάλλουν πρόσθετη χρέωση είτε απαιτούν πληρωμή με μετρητά.

Εδώ, αξίζει να θυμίσουμε πως, για να ενοικιάσει κάποιος αυτοκίνητο στην Ελλάδα, πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον το 21 έτος της ηλικίας του και να έχει στην κατοχή του δίπλωμα οδήγησης  για τουλάχιστον ένα έτος.

Ποια είναι η διαδικασία παραλαβής του οχήματος;

Πριν την υπογραφή της σύμβασης ενοικίασης καλό θα ήταν να ελέγξουμε προσεκτικά τους όρους κράτησης μαζί με εκείνους της σύβασης. Αν δεν κατανοούμε τη γλώσσα, ζητάμε τη σύμβαση στα αγγλικά. «Τσεκάρουμε» τους ειδικούς όρους, όπως το αν επιτρέπεται η διασυνοριακή χρήση ή τυχόν χιλιομετρικά όρια, και κρατάμε αντίγραφα από τα έγγραφα που υπογράψαμε.

Πριν ξεκινήσουμε το όχημα ελέγχουμε τον δείκτη καυσίμου, το επιθεωρούμε για τυχόν φθορές ή ζημιές που μπορεί ήδη να έχει και φροντίζουμε να το φωτογραφίσουμε. Επίσης ενημερωνόμαστε για τη διαθεσιμότητα εργαλείων αλλαγής ελαστικών, ρεζέρβας και εγχειρίδιο λειτουργίας του οχήματος.

Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμο το αυτοκίνητο για το οποίο κάναμε κράτηση, δεν υποχρεούμαστε να πληρώσουμε παραπάνω για καλύτερο αυτοκίνητο. Αντιθέτως, αν η εταιρεία διαθέτει μόνο μικρότερης αξίας αυτοκίνητο, θα πρέπει να μειωθεί αναλόγως το οφειλόμενο ποσό.

Tips κατά τη μίσθωση του οχήματος

Εάν ταξιδεύουμε σε χώρα της ΕΕ, ρωτάμε για τυχόν ειδικές ρυθμίσεις οδικής κυκλοφορίας που ισχύουν και είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι τα πρόστιμα από παραβάσεις βαραίνουν τον οδηγό και είναι τσουχτερά.

rent

Θα πρέπει να μάθουμε τι προβλέπεται σε περίπτωση μηχανικής βλάβης και ατυχήματος. Σε περίπτωση ενός απρόοπτου, ενημερώνουμε εγκαίρως την εταιρεία ενοικίασης. Ειδικά σε περίπτωση ατυχήματος, κρατάμε τα στοιχεία των εμπλεκόμενων μερών και ειδοποιούμε την αστυνομία. Επιπροσθέτως, καλό θα ήταν να μιλήσουμε με ένα συνεργείο, ώστε να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης για το ποσό που θα ζητήσει η εταιρεία.

Tips για την επιστροφή του οχήματος

Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να τηρούμε το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του οχήματος, διαφορετικά επιβάλλονται πρόσθετες κυρώσεις, ενώ για να είμαστε καλυμμένοι, ελέγχουμε το ωράριο λειτουργίας της εταιρείας.

Κατά την παράδοση, ζητάμε από εκπρόσωπο της εταιρείας επιθεώρηση του οχήματος, έτσι ώστε να λάβουμε έγγραφη βεβαίωση πως το παραδώσαμε στην κατάσταση που το παραλάβαμε. Φυσικά, φροντίζουμε το όχημα να είναι εφοδιασμένο με την ποσότητα καυσίμου που προβλέπει η σύμβαση.

Τέλος, πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι καταχρηστικοί οι όροι των συμβάσεων που επιτρέπουν στην εταιρεία να κρατήσει το σύνολο της εγγυοδοσίας για πολύ μικρές ζημίες και, άρα, για ασήμαντες δαπάνες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...