Daimler Trucks: Ίδρυση παγκόσμιου οργανισμού με φόντο την αυτόνομη οδήγηση

Μέσα στην επόμενη δεκαετία, σκοπεύει να προχωρήσει στη μαζική παραγωγή υψηλού επιπέδου αυτόνομων φορτηγών

  • -
  • -

Στην ίδρυση του ομίλου Autonomous Technology Group προχώρησε η Daimler Trucks με τη μορφή ενός οργανισμού αυτόνομης οδήγησης παγκόσμιας εμβέλειας, ο οποίος θα αποτελέσει σημείο καμπής του συνόλου των εξειδικευμένων δραστηριοτήτων της μάρκας.

Στόχος της εταιρείας είναι η συγκέντρωση τεχνογνωσίας για τη μαζική παραγωγή υψηλού επιπέδου αυτόνομων φορτηγών, με φόντο την κυκλοφορία τους μέσα στην επόμενη δεκαετία. Στα επαγγελματικά φορτηγά, το επίπεδο 4 είναι το επόμενο λογικό βήμα, μετά το επίπεδο 2, για την αύξηση της ασφάλειας, καθώς και της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας.

Δραστηριότητες της νέας μονάδας

Εκ των βασικών δραστηριοτήτων του νέου ομίλου θα αποτελέσει η ανάπτυξη λογισμικού για υψηλού επιπέδου αυτόνομη οδήγηση, ενώ θεμελιώδους σημασίας είναι και το “vehicle project”, η μελέτη του οχήματος. Από τη μία πλευρά, το «vehicle project» θα είναι υπεύθυνο για το λεγόμενο «εφεδρικό σύστημα πλαισίου» (chassis redundancy) ώστε τα συστήματα του οχήματος να αναλαμβάνουν το ρόλο του οδηγού κατά την οδήγηση, παρέχοντας την υψηλότερη δυνατή ασφάλεια. Από την άλλη πλευρά, το «vehicle project» θα φροντίσει για την ενσωμάτωση των αναγκαίων αισθητήρων για την αυτόνομη οδήγηση (κάμερα, οπτικό ραντάρ, ραντάρ), οι οποίοι, σε συνδυασμό με μια ακριβή χαρτογράφηση, διασφαλίζουν ότι το πλήρως αυτόνομο φορτηγό θα βρίσκει την πορεία του στον δρόμο. Η υποδομή και το δίκτυο για την επιχειρησιακή χρήση των φορτηγών αποτελούν ακόμη μία βασική δραστηριότητα του ομίλου Autonomous Technology Group και θα περιλαμβάνουν ένα κέντρο ελέγχου οχημάτων με πρόσθετους σταθμούς σε κόμβους logistics.

Η εταιρεία Torc Robotics που εδρεύει στο Μπλάκσμπουργκ θα ενταχθεί στο νέο όμιλο Autonomous Technology Group, αφού εγκριθεί από τις αρχές η εξαγορά της εταιρείας που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Daimler Trucks. Οι δύο εταιρείες αλληλοσυμπληρώνονται ιδανικά, καθώς η Torc ειδικεύεται στην ανάπτυξη ευέλικτου λογισμικού και η Daimler Trucks διαθέτει εξειδικευμένη εμπειρία στην κατασκευή αξιόπιστων και ασφαλών προϊόντων. Η Torc Robotics θα διατηρήσει την αυτοτέλειά της, καθώς και το όνομα, την ομάδα, το πελατολόγιο και τις εγκαταστάσεις της στο Μπλάκσμπουργκ. Επίσης, οι ιδρυτές της Torc Robotics θα παραμείνουν στη διοικητική ομάδα της εταιρείας.

Ακόμη, η Daimler θα συνεργάζεται στενά με όλα τα τμήματά της, όπως είναι η Mercedes-Benz, με στόχο την αξιοποίηση συνεργειών και στον τομέα των αυτοκινήτων.

Για την υλοποίηση, βέβαια, του στόχου, απαιτείται αδιάκοπη έρευνα, κατάλληλες υποδομές και δίκτυα. Στο πλαίσιο αυτό, στο περιθώριο της έκθεσης CES 2019, η Daimler ανήγγειλε μια επένδυση που υπερβαίνει τα 500 εκ. ευρώ

Τα ηνία του νεότευκτου οργανισμού θα αναλάβει ο Επικεφαλής Στρατηγικής της Daimler Trucks, Peter Vaughan Schmidt, o οποίος διαθέτει 15ετή εμπειρία στον κλάδο: «Στον όμιλο Autonomous Technology Group ενώνουμε τις δυνάμεις των ειδικών μας από όλο τον κόσμο και τις εκτενέστατες γνώσεις τους στα αυτόνομα φορτηγά. Στο πρώτο στάδιο θα εστιάσουμε στη χρήση των υψηλού επιπέδου αυτόνομων φορτηγών σε συγκεκριμένες περιοχές και μεταξύ προκαθορισμένων κόμβων στις ΗΠΑ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Schmidt.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...