Τα 5 "αγαπημένα" πρωτότυπα της Alfa Romeo

Τα concept cars κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην… καρδιά της μάρκας

  • -
  • -

Είτε αποτελούν προπομπό ενός επερχόμενου μοντέλου, είτε το «επιστέγασμα» της αγαστής συνεργασίας των εργαζομένων, είτε λειτουργούν ως πλατφόρμες νέων τεχνολογιών, τα πρωτότυπα αυτοκίνητα έχουν και αυτά… ψυχή και κάθε μάρκα να νιώθει περήφανη για όλα τα τέκνα της.

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ALFA ROMEO GUILIA VELOCE 2.2D Q4

Εξαίρεση δεν αποτελεί και η Alfa Romeo, από τα σπλάχνα της οποίας έχει περάσει μια πληθώρα concept cars που αντανακλούν τη φιλοσοφία τους και ξεχωρίζουν για τη σχεδιαστική τους γλώσσα.

Η Alfa Romeo ξεχωρίζει 5 εξ αυτών και τα παρουσιάζει:

 1.      A.L.F.A. 40/60 HP AERODINAMICA (1913)


 Μετρώντας μόλις 3 χρόνια ζωής και βασιζόμενη στο μοντέλο “40/60” η ιταλική μάρκα παρουσίασε το πρωτότυπο 40/60 HP Aerodinamica, ένα αυτοκίνητο-σπουδή στην αεροδυναμική, το οποίο απολάμβανε μεγαλύτερη ταχύτητα από το μοντέλο παραγωγής. Το 40/60 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της αεροδυναμικής απόδοσης των αυτοκινήτων.

 2.      1900 C52 DISCO VOLANTE (1952)


 
Το 1952, η μάρκα δρέπει τους καρπούς των κόπων της και δημιουργεί την 1900 C52 Disco Volante, η οποία πέρα από την καλλίγραμμη σιλουέτα της ξεχωρίζει και για την αεροδυναμική της. Συνολικά κατασκευάστηκαν 5 αυτοκίνητα (1 Spider, 1 Coupé, 1 "Fianchi Spessi" και 2 Spider 6C 3000).

 
 3.      CARABO (1968)


 Σχεδιασμένο από τον ιδιοφυή Marcello Gandini, που δραστηριοποιείτο στο κέντρο Baetone, το Carabo κατέχει ιδιαίτερη θέση στην «καρδιά» της Alfa Romeo. Η σφηνοειδής μορφή του και το χαρακτηριστικό άνοιγμα των δύο θυρών χρησιμοποιήθηκαν στα επόμενα χρόνια από μία σειρά άλλων κατασκευαστών, όπως η Lamborghini. Ενώ δεν υπήρχε καμία πρόθεση να μπει στην παραγωγή, το μοναδικό Carabo, που βασιζόταν στην 33 Stradale, ήταν πλήρως λειτουργικό

 

 4.      NUVOLA (1996)


Χρησιμοποιήθηκε για να γνωστοποιήσει τη νέα σχεδιαστική «ιδεολογία» της μάρκας, την οποία πρέσβευσε, λίγο αργότερα, η Alfa Romeo 156 και στη συνέχεια η 147. Το "trilobo", το  χαρακτηριστικό δηλαδή σύνολο που σχηματίζουν η τριγωνική μάσκα (scudetto), και οι δύο εκατέρωθεν αεραγωγοί επανέρχονται στη σχεδιαστική γλώσσα της Alfa Romeo και κυριαρχούν μέχρι και σήμερα στα μοντέλα της μάρκας 

 

 5.      TONALE (2019)


Και φτάσαμε στο 2019… Φέροντας την υπογραφή του Αλέξανδρου Λιώκη, η Tonale, το μικρό «αδελφάκι» της Stelvio, αποτελεί σημείο καμπής όλων των σχεδιαστικών καινοτομιών της φίρμας. Το compact SUV της Alfa Romeo ξεχωρίζει από τη μεγάλη μάσκα, τα πολύ λεπτά φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω, ενώ το εξωτερικό κοσμείται ποιοτικά υλικά όπως δέρμα και αλκαντάρα. 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ TONANE ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...