Audi AI:ΜΕ: Αυτόνομο και "γεννημένο" για τις μεγαλουπόλεις

Το πρωτοποριακό πρωτότυπο ηλεκτρικό της Audi θα παρουσιαστεί στην προσεχή Έκθεση της Σαγκάης

  • -
  • -

Προ των πυλών βρίσκεται η Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης και η Audi είναι έτοιμη να γνωστοποιήσει τον φιλοσοφικό πυρήνα της για τη μελλοντική αυτοκίνηση των μεγαλουπόλεων, μέσω της παρουσίασης του πρωτότυπου αμιγώς ηλεκτρικού  Audi AI: ME. Θεμελιώδης στόχος της Audi είναι η κατασκευή ενός αυτοκινήτου που θα καθιστά ευχάριστη κάθε μετακίνηση σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Κύριο προσόν του AI: ΜΕ αποτελεί το επίπεδο αυτόνομης οδήγησης που απολαμβάνει (Level 4), το οποίο μεταφράζεται σε κίνηση χωρίς την παρέμβαση οδηγού στις περιοχές που έχουν «χαρτογραφηθεί» από τα ενσωματωμένα συστήματά του. Μάλιστα, τα τελευταία το εξοπλίζουν με τη δυνατότητα να επικοινωνεί με το περιβάλλον (πεζούς, ποδηλάτες, παρακείμενους οδηγούς). Η κυκλοφορία, ωστόσο, εκτός πόλεων και δη στα μέρη που παραμένουν αχαρτογράφητα θα απαιτεί τη λήψη πρωτοβουλιών από τον οδηγό. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει τιμόνι και πεντάλ, εν αντιθέσει με το έτερο αυτόνομο Audi AIcon (Level 5) το οποίο θα είναι «ορφανό» από τα εν λόγω χαρακτηριστικά και η παρέμβαση του οδηγού θα καθίσταται… μάταιη.


Με μήκος 4,3 m και πλάτος 1.9 m, το Audi AI: ΜΕ ευθυγραμμίζεται με τις διαστάσεις ενός σημερινού compact αυτοκινήτου. Το ίδιο δεν ισχύει όμως και για το μεταξόνιο, το μήκος και το ύψος του οποίου ανέρχεται σε 2,77 m και 1.52 m αντίστοιχα. Υπό κανονικές συνθήκες, στο εσωτερικό του δύναται να φιλοξενηθούν δύο επιβάτες, αν και προσφέρεται η δυνατότητα μετατροπής σε τετραθέσιο. Σχετικά με τον ηλεκτροκινητήρα, αυτός βρίσκεται στον πίσω άξονα και αποδίδει 170 ίππους.


Ατενίζοντας το εξωτερικό του, το βλέμμα μαγνητίζει η εξίσου πρωτοποριακή και εναλλακτική σχεδιαστική του λογική, οι δυναμικοί 23 ιντσών τροχοί του και το αυγοειδές σχήμα του, το οποίο διακόπτεται από ένα πιο επιθετικό κάθετο τελείωμα στο πίσω μέρος του. Ιδιότυπο ρόλο διαδραματίζουν και τα φώτα, τα οποία θα επωμίζονται τον ρόλο του "κομπάρσου" στη… φωταγώγηση του δρόμου. Στον αντίποδα, πρωταγωνιστικός ρόλος έχει ανατεθεί σε κάποια LED φώτα τοποθετημένα πάνω στα φτερά των τροχών, σημείο που τα καθιστά ορατά από οποιαδήποτε οπτική γωνία. Οι μονάδες LED, μάλιστα, θα είναι αυτές που θα αναλάβουν την ευθύνη της επικοινωνίας με το περιβάλλον, όπως είναι η εκπομπή σημάτων με αποδέκτες τους πεζούς για ασφαλή διάσχιση του δρόμου.


Επιπροσθέτως, αξιοσημείωτη είναι η εξαγγελία της γερμανικής φίρμας πως έχει υιοθετηθεί μια καινοτόμα «εσωτερικοκεντρική» λογική, όπου η καμπίνα θα αποτελεί τον «πυρήνα» του ΑΙ:ME. Κυριαρχεί μια επιμήκης ψηφιακή 3D οθόνη που καταλαμβάνει όλο το παμπρίζ, με τον οδηγό να μπορεί να «επικοινωνήσει» μαζί της μέσω ενός βλέμματος.



Τέλος, χάρη σε μια ποικιλία πρωτοποριακών τεχνολογιών, η καμπίνα θα μπορεί να μετατραπεί...σε τραπεζαρία, με τους επιβάτες να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το γεύμα τους, ακόμη και εν κινήσει, χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιου μικροατυχήματος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...