Πώς θα γλυτώσουμε από αυτές τις εικόνες;

Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που είναι αναγκαίοι για να μειωθούν οι καθυστερήσεις στις μαζικές μετακινήσεις

  • -
  • -

Την Καθαρά Δευτέρα όσοι επέστρεφαν στην Αθήνα είτε από την Πελοπόννησο είτε από τη Βόρεια Ελλάδα, βίωσαν πολύωρες καθυστερήσεις. Οι υφιστάμενοι οδικοί άξονες δεν κατάφεραν να αντέξουν τον όγκο των εκδρομέων που επέστρεφαν μαζικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία απόσταση 8 χλμ από τη Βασιλικό μέχρι τη Νέα Λάμψακο Ευβοίας τα αυτοκίνητα τη διένυσαν σε περισσότερο από 2 ώρες!

Αν και το εθνικό οδικό δίκτυο έχει αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό, με την ολοκλήρωση του ΠΑΘΕ, οι υποδομές δεν μπορούν να αντέξουν μεγάλο όγκο οχημάτων σε μικρό χρονικό διάστημα.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έθεσε σε διαβούλευση το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών (ΕΣΣΜ), στο οποίο περιλαμβάνονται μία σειρά από οδικά έργα, «που απαιτούνται για την άμβλυνση των σημερινών και μελλοντικών σημείων συμφόρησης».

Οι αυτοκινητόδρομοι που κρίνεται απαραίτητο να κατασκευαστούν ή να βελτιωθούν είναι:

Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη, ο οποίος θα αμβλύνει τη συμφόρηση στο τμήμα του Α1 Αθήνα - Σχηματάρι και θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της νότιας και δυτικής Αττικής (εκτός από όσους διαμένουν σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αθήνας και θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τον αυτοκινητόδρομο Α1).

Αύξηση χωρητικότητας του υφιστάμενου Αυτοκινητοδρόμου Α1, νότιο τμήμα Σχηματάρι – Λαμία για άμβλυνση της συμφόρησης από Αθήνα έως Λαμία.

Αύξηση χωρητικότητας του υφιστάμενου Αυτοκινητοδρόμου Α8, τμήμα Ελευσίνα – Κόρινθος.

Αναβάθμιση οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα.

Αναβάθμιση οδικού άξονα Θεσσαλονίκη – Χαλκηδόνα – Γιαννιτσά – Μαυροβούνι ο οποίος θα αμβλύνει τη συμφόρηση στο οδικό τμήμα Βέροια-Έδεσσα.

Στην Κρήτη οι εξής παρεμβάσεις: Βελτιώσεις οδικής ασφάλειας στον ΝΟΑΚ Τυμπάκι – Ιεράπετρα. Βελτιώσεις οδικής ασφάλειας στον Κάθετο Άξονα Ηράκλειο – Άγιοι Δέκα. Βελτιώσεις οδικής ασφάλειας στον Κάθετο Άξονα Παχιά Άμμος – Ιεράπετρα.

Στην Αττική, οι εξής παρεμβάσεις: Οδική παράκαμψη Μαρκοπούλου. Αναβάθμιση τμήματος Μαρκόπουλο-Λαύριο. Οδικό τμήμα Σούνιο-Λαύριο (με παράκαμψη Λαυρίου). Επέκταση Λεωφ. Κύμης προς εθνική οδό (Α1).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...