Ποια συστήματα ασφαλείας θα είναι υποχρεωτικά σε όλα τα αυτοκίνητα

Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της επιτάχυνσης της διαδικασίας

  • -
  • -

Με ψήφους 33 υπέρ έναντι μόλις 2 κατά, η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε την υποχρεωτική τοποθέτηση μίας σειράς εξελιγμένων συστημάτων ασφαλείας σε όλα τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα, βαν, φορτηγά και λεωφορεία που θα ταξινομούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί η απόφαση, οι κατασκευαστές θα έχουν διορία 24 μηνών για να τοποθετήσουν τα συστήματα στα οχήματά τους. Από την πλευρά της, η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) καλωσόρισε την απόφαση της επιτροπής, όμως ζήτησε πιο ρεαλιστική προθεσμία και συγκεκριμένα τουλάχιστον 36 μήνες.

«Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 30 χρόνια η κίνηση στους ευρωπαϊκούς δρόμους τριπλασιάστηκε, η οδική ασφάλεια έχει βελτιωθεί σημαντικά», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ACEA, Erik Jonnaert. Το 2017 στους δρόμους της ΕΕ έχασαν τη ζωή τους 25.300 άνθρωποι, ενώ 135.000 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ποια συστήματα ασφαλείας θα γίνουν  υποχρεωτικά:

Έξυπνο σύστημα διατήρησης ορίων ταχύτητας

Σύστημα ανίχνευσης κατανάλωσης αλκοόλ από τον οδηγό (υπάρχουν after market συστήματα)

Σύστημα ανίχνευσης κόπωσης οδηγού

Σύστημα ανίχνευσης απόσπασης προσοχής οδηγού

Φώτα έκτακτου φρεναρίσματος

Σύστημα ανίχνευσης κίνησης οχήματος με όπισθεν

Καταγραφέας δεδομένων ατυχήματος (μόνο για τα επιβατικά αυτοκίνητα και τα βαν). Τα δεδομένα που θα είναι ανώνυμα και τα παλαιότερα θα σβήνονται από τα νεότερα.

Σύστημα αυτόνομου φρεναρίσματος και σύστημα ειδοποίησης ακούσιας αλλαγής λωρίδας (είναι ήδη υποχρεωτικό για τα φορτηγά και τα λεωφορεία).

Προστασία οχημάτων έναντι κυβερνοεπιθέσεων

Επίσης, φορτηγά/λεωφορεία θα πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε ο οδηγός να έχει άμεση οπτική επαφή με πεζούς και ποδηλάτες.

Σύμφωνα με την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η υιοθέτηση των παραπάνω τεχνολογιών θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στα αυτόνομα οχήματα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...